Банкеръ Daily

Пари и пазари

Siemens продава акциите си в Osram

Siemens обяви, че продава дела си от 18.155 млн. обикновени акции в Osram Licht AG, представляващи 17.34% от акционерния капитал на дружеството. Нетните приходи от продажбата ще се използват за корпоративни цели, става ясно от корпоративното съобщение.Siemens ще запази малък брой акции в Osram Licht AG, които ще обслужват останалата част от облигациите на Siemens, дължими до 2019 година.

Акциите се предлагат единствено на институционални инвеститори чрез ускорен процес на продажба на книжа, който ще стартира незабавно.

OSRAM AG - високотехнологичната немска компания в областта на осветителните тела, от 1978 до 2013 г. е дъщерно предприятие на концерна Siemens AG, като оттогава до момента Siemens AG владеше само тези 17% от акциите на компанията. OSRAM бе част от сектор "Промишленост" в Siemens и е един от двата водещи в света производители на осветителна продукция. Офисът на OSRAM AG е в Мюнхен. Названието OSRAM е образувано от сливането на части от названието на метала осмий (OSmium) и вольфрам (wolfRAM). OSRAM има 48 предпирятия в 17 страни по целия свят .

"Сименс" АГ (Siemens AG - произношение: Зийменс) е германска компания със седалище в Берлин, оглавяваща едноименна корпоративна група, която е сред най-големите в света. Развива се в 6 основни бизнес направления: комуникации и информатика, автоматика и контрол, енергетика, транспорт, медицина, осветление. Компанията също така има интереси във финансите, строителството, битовата техника, водопречиствателните технологии и бизнес услугите. Световните централи на групата "Сименс" се намират в Берлин и Мюнхен. Акции на "Сименс" АГ се котират на Франкфуртската и Нюйоркската фондови борси от 12 март 2001 година. В целия свят групата разполага с 472 000 работници в 190 страни.

Компанията има бизнес и у нас чрез "Siemens България" ЕООД, което е водещ доставчик на иновативни продукти, технологии и решения в сферата на индустрията, енергетиката, транспорта, здравеопазването и инфраструктурата. Бизнес интересите ни са насочени към областите на електрификацията, автоматизацията и цифровизацията. Компанията има над 500 служители в страната.

В началото на 1991 г. Siemens възстановява традицията да присъства директно в страната и създава собствен oфис в София, в който са представени основните направления на дружеството. През октомври 1998 г.
е регистрирана и пълнофункционална дъщерна фирма на концерна Siemens в България - "Сименс" ЕООД.

Освен със своите висококачествени и иновативни продукти, решения и услуги Siemens  е  работодател на близо 250 души в региона на град Правец, където през 2005 година бе открита фабрика за измервателна апаратура за продукти високо напрежение.

Професионализмът на българските инженери получават голямо признание благодарение на факта, че в България са локализирани два компетентни центъра, които работят по проекти на компанията по цял свят. Български специалисти подпомагат проекти на Siemens в областта на енергийния инженеринг в Европа и Азия.

Другият съществен принос на местния ноу-хау и експертиза към бизнеса на Siemens е дейността на Центъра за иновации всградните технологии. В него близо 90 висококвалифицирани специалисти работят по международни проекти на компанията.

Един от световните титани в производството на осветителни тела - германската Osram, изгражда първия си завод в Югоизточна Европа - край Пловдив. Инвестицията за 45 млн. лева включва изграждането на производствена база за интелигентни електронни системи за LED осветление и складови помещения на площ от 16 000 кв. метра. Заводът в Тракия икономическа зона се очаква да заработи през 2017 г. и ще открие над 900 работни места.
Германската компания е на българския пазар от 1998 г. чрез едноличното си дружество "Осрам", а през 2014 г. изгради и собствена складова база. Инвестицията в Пловдив се реализира чрез дружеството - "Осрам лайтинг". Компанията регистрира у нас и търговската фирма "Осрам лайтниг сейлс".

Facebook logo
Бъдете с нас и във