Банкеръ Daily

Пари и пазари

Сибирско златно находище е с най-богатите запаси в света

Златната мина "Сухой Лог"

Руската златодобивна компания "Полюс" обяви, че неразработеното й сибирско находище "Сухой Лог" е най-голямото в света с доказани залежи от 40 млн. унции злато. Това е доказал одит, осъществен съобразно международните стандарти JORC при средно златно съдържание от 2.3 грама на тон руда (която е общо 540 тона), съобщи главният изпълнителен директор на компанията Павел Грачов. Което означава, че полето, съдържащо над една четвърт от руските златни резерви, е по-голямо от "Проект KSM" на Seabridge Gold в Канада и от Donlin Gold в Аляска. 

"Сухой Лог" се намира в изолирания Иркутски район на Сибир, на почти 6 хил. км от Москва. Находището е открито от съветски геолози през 1961-а и е проучено през 70-е години на миналия век. Правителството обмисля продължително да прераде полето в частни ръце и през 2017-а го продава чрез аукцион на "Полюс" и на държавна фирма партньор от отбранителния бранш "Ростех". 

В специално изявление за пресата на 22 октомври Грачов изрази задоволство от резултатите от проучванията и коментира, че "оценката на рудните залежи са значим крайъгълен камък в дългосрочната стратегия за развитие и тя затвърждава позицията на Сухой Лог като един от залежите от най-висок калибър в света". Съобщението се появява месец след като "Полюс" се съгласи да плати 128.2 млн. щ. долара, за да ускори придобиването на партньора си "Ростех" и да овладее контрола върху 22- процентния дял от находището, който все още не притежава. 

Ръководството на компанията информира още, че общият й златен добив през третото тримесечие се е увеличил с 2% в сравнение със същия период на миналата година - до 771 хил. унции, а ръстът на златните продажби се оценява на 36% - до 1.44 млрд. щ. долара. 

Плановете за производство и разработване на "Сухой Лог" ще бъдат обявени след като излезе предварителното проучване за осъществимостта и икономическата състоятелност на проекта, което трябва да стане до края на годината. Компанията, която започна да работи по изграждането на местно летище за обслужване на отдалеченото поле, оценява разходите по експоатацията му на около 2.5 трлн. щ. долара.

Разработването на гигантски депозити по правило е дълъг и скъп процес, но находището може да позволи на "Полюс" да увеличи годишния си продукт с поне 70 процента. Златните котировки са скочили с около 60% откакто компанията купи "Сухой Лог" и приключиха с рекордните 2021 щ. долара търговската сесия на 5 август. Което помогна на акциите на "Полюс", които се търгуват на борсата в Москва, да утроят пазарната си оценка през тази година. А това превърна Сюлейман Керимов - собственик на мажоритарен дял в компанията - в най-богатия човек на Русия, според класацията на "Форбс". 

Последният одит на "Сухой Лог" показа още, че общите запаси на хранилището са в размер на 67 млн. унции, което е над предишните оценки от 63 млн. унции. Това количество може да нарасне след като се проведат повече проучвания и сондажи. Основните инвестиции ще започнат през 2023-а. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във