Банкеръ Weekly

Пари и пазари

СЯНКАТА НА НЕСИГУРНОСТТА ОСТАНА

Сравнително скучна седмица предхождаше Великденските празници. Активността на инвеститорите бе изключително слаба, като емоциите се събуждаха само за кратко и само при ограничен брой компании. Такъв бе случаят с Петрол АД, чиито акции най-накрая напомниха за себе след няколкоседмично затишие. В четвъртък (24 април) бе оповестена дългоочакваната подробна информация за сключения между дружеството и ЛУКойл България договор, съгласно който руската компания придобива част от активите на българския петролен дистрибутор. Стойността на сделката е рекордна за родна компания, особено в частта си за средната цена на една работеща бензиностанция. Оценката от около 4 млн. лв. на обект съществено променя представите за пазара на горива, като без съмнение надхвърля дори най-оптимистичните прогнози на анализаторите. И така, малко след обнародването на новината, акциите на Петрол поскъпнаха до нива от 7.80 лв. за брой, а на следващия ден бе поставен и поредният абсолютен рекорд на кота 8.45 лева.
Останалата част от активно търгуваните български акции останаха под натиска на несигурността, въпреки явните опити на някои инвеститори да стимулират нови покупки. Ситуацията е донякъде нормална за сезона, в който се намира нашият пазар, а именно - дните преди публикуване на първите за тази година финансови отчети. Данните за дейността на публичните компании трябва да видят бял свят до края на април и много пазарни участници ги очакват с особен интерес. В тях би трябвало да проличи ефектът от евентуалната реализация на част от рисковете през последните месеци, породени от високата инфлация, скъпите горива, финансовата криза в САЩ, слабостта на долара и забавянето на глобалния икономически растеж. Така че през следващите дни ни предстоят интересни борсови сесии. Намек за настроението на инвеститорите и склонността им да реагират на изнесените данни даде търговията в сряда, когато Каолин АД публикува резултатите си за първите три месеца на годината. Заради сравнително студената зима дружеството отчете по-слаби продажби от очакваните и значително по-ниска печалба спрямо същия период на 2007 година. Наказанието от пазара дойде почти мигновено и в изпълнението му се включиха голям брой разочаровани акционери. Цената на Каолин бързо слезе под 12 лв. за акция, за да намери по-силна подкрепа на нива 11.20-11.30 лева.
Друга публична компания, отчела се пред инвеститорите, бе Централна кооперативна банка АД. Трезорът изнесе противоречиви данни за първото тримесечие, с които не успя да впечатли почти никого на пазара. Акциите й отново се отдалечиха от ключовото ниво 5 лв., разменяйки се в петък на цени около 4.85-4.90 лева.
Силистренският производител на дървесни плоскости Фазерлес АД също се размина с очакванията на инвеститорите, съдейки по цената, на която се търгуваха акциите му през последните дни. Изненадата обаче бе положителна и почти веднага след публикуване на отчета в петък книжата на компанията поскъпнаха до 179 лв. за брой, при силно повишение на изтъргуваните обеми. За сравнение, ден преди това акциите на Фазерлес се разменяха по 165-168 лева.
От горните примери ясно се вижда, че интересното тепърва предстои. Смесените чувства, които предизвикват изнесените досега отчети, обещават разнопосочно движение в цените на редица публични компании.

Facebook logo
Бъдете с нас и във