Банкеръ Daily

Пари и пазари

Шверин е най-малкият град-столица на провинция в Германия

Замъкът Шверин е бижутото на езерото Шверин.

Шверин е един от многото гранични градове в Европа, които десетки пъти през вековете са били прехвърляни в границите на една или друга империя. Това неминуемо се е отразила върху архитектурният им облик и на населението. 

Шверин (на немски: Schwerin) днес е град в Северна Германия. Той е столица на провинция Мекленбург-Предна Померания въпреки че балтийското пристанище Рощок е двойно по-населено. В града живеят около 95 300 души, което го прави най-малкия център на провинция. Любопитен факт е, че Шверин е заобиколен от седем много живописни езера. Най-голямото от тях има площ от 60 кв. километра. Покрай тези езера е имало славянско селище, датиращо от 11 век. Районът е бил наречен Zuarin (Zwierzyn), както и името на Шверин се извлича от това наименование.

Шверин е великолепно разположен в живописна околност, с езера в самия град, в които се отразяват плаващите по северното небе облаци, както и символът на града - Шверинският замък. И какъв подходящ символ, наистина: въздушен, лек, светъл и ведър - като самият град.

Замъкът Шверин (на немски: Schweriner Schloss) е бижутото на езерото Шверин. Построен е по заповед на херцога на Мекленбург-Шверин през 1857 г., а архитект е Георг Адолф Демлер. Приказната крепост символизира могъщата династия на Фридрих Франц ІІ. Замъкът се намира на малък остров, който е съединен с града и дворцовите градини с два моста. Той е изграден в смесица от архитектурни стилове. Можете да разгледата 653 стаи, повечето от които са с дървена подова настилка.

Днес в замъка се помещава Парламентът (Ландтаг) на федерална провинция Мекленбург-Предна Померания, както и музей и оранжерия. Барокови градини обграждат крепостта.

За замък насред сладководно езеро се споменава още в ръкописи от 965 година. Историците предполагат, че става дума именно за днешния Шверин, макар че официално градът е създаден едва в 1160  г. и тогава е възстановен и замъкът. Само няколко години по-късно с дарителски средства е издигната първата църква - единствената средновековна постройка в Шверин, надживяла столетията, макар и с променен вид. Поради недостатъчно място първата църква била почти изцяло разрушена, като осветената в 1248 г. романска епископска църква скоро също се оказала тясна: от един кръстоносен поход граф Хайнрих фон Шверин донесъл капка от Христовата кръв - реликва от Свещената кръв. В крайна сметка, необходимо било тя да бъде съхранявана на място, което да устои на наплива на поклонниците и така в 1270  г. била построена новата катедрала, която впоследствие се превърнала в една от най-значимите поклоннически църкви в североизточната част на Германската империя.

Град на седемте езера, Флоренция на Севера, катедрален град, резидентски град - днес Шверин има много имена. И всички те са подходящи, защото градът е успешна смесица между природа и архитектура, които свидетелстват за дългата история. Ако се разходите по паважа на централния площад и из уличките на старинния град, ако в централния квартал Шелфщад се полюбувате на запазения старинен архитектурен ансамбъл или погледът ви се наслади на приказно красивия замък, ще се убедите: Шверин пълни окото и душата на човека.

Замъкът е символът на града, феерично разположен на остров между Шверинското езеро и Бургзее. Заслужава си да видите и неговите градини, намиращите се наблизо Държавен музей, Обелискът на победата, Стария дворец, Конюшните и построената в стила на класицизма Държавна канцелария. Шверин очарова любителите на културата с многообразните представления на Мекленбурския държавен театър, които се играят на различни сцени, сред които и Концертното фоайе, Електроцентралата, театралната кръчма и не на последно място с кукления си театър. Кулминация в културния афиш обаче без съмнение е междувременно международно цененият фестивал на голямото оперно изкуство: грандиозните фестивални дни Шлосфестшпиле. Опери от Пучини до Верди, инсценирани сред приказния декор на градината на замъка или в неговия вътрешен двор, всяка години привличат десетки посетители в Шверин.

Достойни за столица са и Държавните музеи на Шверин. В галериите на старите и на новите майстори са изложени сбирки на фламандски и холандски художници от XVI до XVIII век, но и произведения на концептуалното изкуство на Марсел Дюшан.

Календарът на събитията е наистина пълен: в Шверин се провежда Фестивалът на Мекленбург-Предна Померания, през май е празникът на филмовото изкуство и Парадът на бялата флотилия, през юни и юли стават грънчарският пазар, Тичането около петте езера, Кристофър Стрийт Дей, празникът на джонките, а по-късно са празникът на стария град, винарският празник и Шверинските литературни дни. Годината завършва с коледния базар Мекелборгер Вайнахтсмаркт. Огромна програма за една малка столица.

 В края на Втората световна война, на 2 май 1945 г., Шверин е превзет от американските войски. След това е предаден на британците - на 1 юни 1945 г., а един месец по-късно, на 1 юли 1945 г., е предаден на съветските войски, тъй като британските и американските сили се отдръпват. Шверин тогава преминава в съветскатата окупационна зона, която по-късно става Германска демократична република (на немски: Deutsche Demokratische Republik), съкратено ГДР (DDR), неофициално наричана Източна Германия. Тя е бившата германска социалистическа държава, просъществувала от  7 октомври 1949 г. до 3 октомври 1990 г., когато се присъединява към Федерална република Германия (ФРГ) въз основа на сключения между тях Договор за обединение на Германия от 31 август 1990-а.

Мекленбург-Предна Померания (на немски: Mecklenburg-Vorpommern, Мекленбург-Форпомерн) е една от шестнадесетте федерални провинции на Германия, разположена в североизточната част на страната. Тя обхваща площ от 23 191 кв. км и има 1 642 000 жители. Плажовете на Балтийско море и островите, както и многото езера във вътрешността на провинцията, привличат много туристи всяка година.

По-големи градове са Рощок, Шверин, Нойбранденбург, Щралзунд, Визмар и Грайфсвалд. Всички имат по-малко от 200 000 жители.

Мекленбург-Предна Померания е шеста по площ и четиринадесета по население провинция на Германия. Тя граничи с Балтийско море на север, с Шлезвиг-Холщайн на запад, с Долна Саксония на югозапад, с Бранденбург на юг и с Полша на изток.

Facebook logo
Бъдете с нас и във