Банкеръ Daily

Пари и пазари

Швейцарските интервенции надхвърлиха 100 млрд. долара

Централната банка на Швейцария е похарчила 11 млрд. шв. франка за интервенции на валутния пазар само през третото тримесечие на миналата година. С което общото количество на придобитите от нея чуждестранни валути за първите девет месец на 2020-а е надхвърлило 100 млрд. франка - най-едрата сума от 2012-а насам. Основната причина за мащабните покупки се крие в усилията на швейцарските централни банкери да компенсират "пандемичния" приток на капитали в националната валута - традиционно спасително убежище при кризи от всякакъв характер, повишил цената на франка до петгодишен максимум към еврото. 

Швейцарската национална банка започна да публикува тримесечна информация за интервенциите си в началото на миналата година в опит да парира критиките на САЩ, че паричната й политика не е прозрачна. Което не попречи на администрацията на Доналд Тръмп да обяви на 16 декември 2020-а алпийския оазис за валутен манипулатор именно заради мощните пазарни намеси. 

Официален Берн обаче отхвърли обвиненията и обеща да продължи да следва същата парична политика. На практика тя е и единственият работещ монетарен инструмент, редом с отрицателните лихви. Защото огромните пакети от стимули на Европейската централна банка и на Федералния резерв под формата на покупки на облигации и на активи за трилиони евро и долари не е приложим за малкия швейцарски пазар на дългови книжа.

Швейцарските парични стратези посочват също, че в малка и зависеща от търговията икономика като швейцарската, парите, похарчени за фискални стимули, по-скоро ще изтекат зад граница, отколкото да подкрепят местното потребление. 

МВФ взе страната на Берн и миналата година одобри швейцарската политика за поддържане на отрицателни лихвени проценти и на интервенции.

В интервю за медиите председателят на Националната банка на Швейцария - Томас Йордан - отхвърли внушенията, че институцията или страната му са валутни манипулатори, защото без тези интервенции "Швейцария щеше да попадне в неуправляема дефлация" (бел. ред. - при отрицателни лихви и голям потребителски потенциал). 

В интерес на истината, въпреки интервенциите на швейцарските централни банкери, през 2020 г. швейцарският франк поскъпна значително към щатския долар. На 2 януари търговията стартира с 0.972 франка за един щатски долар, на 20 март мина през върховите 0.987 франка за долар, на 18 декември приключи седмичната си сесия на 0.8837 франка за един долар, а в края на годината поскъпна леко до 0.8861 долара. Това означава над 9% ръст за франка, чието "нещастие" е, че е спасителен "антикризисен" пристан за авоарите на инвеститорите.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във