Банкеръ Daily

Пари и пазари

Швейцарските централни банкери се отплащат щедро на хазната

Националната банка на Швейцария планира да внесе в държавната хазна по-едър дял от печалбата си от 49 млрд. франка (50 млрд. щ. долара). Това е вторият по големина финансов резултат в историята на институцията след спечелените грубо 52 млрд. долара през 2017-а. Решението на банкерите цели да се отклонят част от критиките за монетарната политика, която провеждат.

Приходите на швейцарската централна банка от купищата й вложения в чуждестранни активи достигнаха общо 40 млрд. франка. Те получиха солидно "рамо" от миналогодишния подем на фондовите пазари. Допълнителни 2 млрд. франка банкерите спечелиха от отрицателните лихвени проценти.

Информацията за миналогодишната печалба на Националната банка на Швейцария се появи съвсем навреме - точно в разгара на интензивните критики по адрес на минусовите лихвени проценти. Сред гръмогласните противници на тази парична стратегия са и кредиторите, които се оплакват, че негативните стойности подяждат постъпленията им. Основната лихва на алпийския оазис в момента е в размер на рекордно ниските минус 0.75 процента.

За да си спестят по-нататъшните главоболия централните банкери прецениха, че е най-добре да увеличат годишните си вноски към централното правителство и към управите на кантоните. Институцията планира да разпредели 2 млрд. франка от резервите си, като решение за тази допълнителна вноска ще се вземе преди да бъдат публикувани окончателните й финансови резултати в началото на март.

Претенции за използване на част от огромните печалби на Националната банка на Швейцария, за да се компенсират страничните ефекти от паричната й политика, се предявяват отдавна. Профсъюзните дейци например искат част от парите да бъдат насочени към държавните пенсионни застраховки.

Финансовите резултати на швейцарската централна банка нямат отношение към начина, по който тя определя паричната си политика. Онова, което има значение, е франкът и официалните представители на институцията ще следят зорко последните му движения. Швейцарската парична единица поскъпна напоследък и през тази седмица се изкачи до най-високата си за последните две години котировка към еврото. Основната причина за възхода на франка е тревогата на инвеститорите от напрежението между САЩ и Иран. В следобедната европейска валутна търговия котировките бяха 0.9732 франка за един щ. долар и 1.0815 франка за едно евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във