Банкеръ Daily

Пари и пазари

Швейцарският търговски център на корпоративна Русия има проблеми

В сгушеното между Цюрих и Люцерн швейцарско градче Цуг политическите протести са рядкост, но през последната седмица негови жители излязоха на улиците с плакати "Не на войната на Путин" и "Кървави пари", визирайки ролята на Цуг като едно от най-силно наситените с руски бизнес средища извън Русия. 

Близо 80% от руските суровини се търгуват с посредничеството на Швейцария, което прави страната жизнено важна за руския износ. В края на февруари Берн се отказа от пословичния си неутралитет и се присъедини към наложените от Европейския съюз санкции срещу руски физически и юридически субекти. Търговията на суровини обаче до голяма степен остава незасегната от наказателните акции и бизнесът на руските компании протича нормално. 

Над главният търговски център на градчето се намира "Метал трейд оувърсийз" - поделението за продажби на "Норилск никел", чийто най-едър инвеститор е най-богатият, според индекса на милиардерите на агенция "Блумбърг", руснак - Владимир Потанин. През няколко врати по-надолу срещу железопътната гара са "Русал маркетинг" и "Русал продъктс" - главните търговски фирми на "Юнайтид ко. Русал интърнешънъл", доставящи алуминий на стотици клиенти по света. Преди време холдинговата компания на "Русал" бе под контрола на Олег Дерипаска, срещу когото бяха наложени санкции през 2018-а. 

Недалеч е централата на "ЕвроХем" - производител на минерални торове и селскостопански продукти, чийто основател Андрей Мелниченко напусна фирмения борд и се оттегли като акционер с контролен пакет акции на 9 март, след като бе включен в новата вълна от европейски санкции. Тогава негов говорител подчерта, че "Мелниченко няма връзка с трагичните събития в Украйна", нито "политически обвързаности".

На километър нагоре по "Баарерщрасе" се намира "Ийст металс" - първичен търговски посредник извън Русия на "Евраз". Най-големият му акционер - Роман Абрамович, който е собственик на английския футболен клуб "Челси", бе включен заедно с Дерипаска в британския санкционен списък на 10 март. Мотивът на британците е, че "Евраз" е или е бил участник в дейности, помогнали на военната операция на руския президент Владимир Путин в Украйна, включително "потенциални доставки на стомана за руските военни, която може да е била използвана за производството на танкове". 

Нито един от тези метални магнати, нито компаниите им обаче не са включени в санкционните списъци на ЕС и на Швейцария, което възмущава Мануела Вайхелт - член на регионалната управа на Цуг. Тя смята, че градът индиректно помага на военната икономика на Путин и заедно с колегите си от Зелената партия притиска швейцарския парламент да санкционира къщите за търговия на суровини.

Засегнатите компании отричат да играят каквато и да било роля в руската инвазия в Украйна.

"Евраз" твърди, че "не доставя стоки за руските военни" и "не предоставя финансиране за когото и да било извън компанията". 

Говорител на "Русал" посочва в електронно писмо, че "нито е свързан с правителства, нито търговската му дейност финансира каквато и да било военна акция". Освен това компанията предоставя "месечен сертификат, че не е зависима от нито един санкциониран индивид".

Потанин пък разкритикува ответните действия на Путин - от заплахата да национализира чуждестранни активи до рестрикциите на плащанията по чуждестранните задължения. Вместо тях той призова за "прецизирани, прагматични" контрамерки от страна на Москва, а не за отговор, който би могъл да навреди на националната икономика. Потанин настоява "да не се затваря вратата", а да "се запази позицията на руското стопанство на пазарите, на които тя господства толкова дълго".

Цуг пък очаква указания от федералното правителство за евентуални санкции, които да изпълни. 

Обемът на руската дейност в Цуг е труден за определяне заради правилата за регистрация в Швейцария, които ограничават информацията от компании, искащи да развиват бизнес в страната. Градските власти смятат, че има поне 40 свързани с Русия фирми, в които работят около 900 души от кантона, въпреки че броят им може да е много по-голям.

20 компании, идентифицирани като руски, са платили общински и кантонални данъци за 31 млн. франка през 2020-а. Сумата не е впечатляваща, но именно ниските данъчни ставки са превърнали навремето заспалото село в глобален център за суровини през последните 50 гдини. С населението си от 127 хил. жители, на всеки двама данъкоплатци се пада по една регистрирана фирма.

Един от видните граждани на Цуг е Виктор Векселберг - председател на инвестиционната група "Ренова", която има дял в "Русал". Страстен колекционер на руските "скъпоценни" яйца "Фаберже" и с лично състояние, оценявано на 16 млрд. щ. долара, Векселберг бе включен в санкционния списък на САЩ през 2018-а и редуцира дяловете си в множество швейцарски промишлени компании, за да ги защити от мерките. Той не е наказан от ЕС. 

Засега най-голямата икономическа жертва на западните санкции е компанията оператор на "Северен поток 2". Цуг я смята за "де факто" в несъстоятелност след като всичките й 106 служители са били уволнени. На централата на "Северен поток 2" в градчето вече не се развява руското знаме, а логото й е премахнато от фланелките на играчите на хокейния отбор на града. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във