Банкеръ Daily

Пари и пазари

Швейцарският франк - ключова застраховка срещу стагфлация

Валутните търговци отговарят на стагфлационните рискове като се обръщат към швейцарския франк. В условията на растящи опасения, че глобалното стопанство навлиза в обстановка, характеризираща се с по-висока от нормалната инфлация и нисък или нулев растеж, швейцарската валута демонстрира спасителния си статус.

Франкът поскъпна на 14 октомври до най-силното си от декември 2015-а равнище към японската йена - другият традиционен спасителен пристан, и се изкачи до най-високата си котировка към еврото за последните 11 месеца. 

Валутни анализатори на "Дойче банк" подчертават, че швейцарските пари са добра застраховка благодарение на политиката на централната банка на страната и на швейцарското стопанство, което е най-слабо уязвимо от преобладаващия ценови натиск.

Националната банка на Швейцария има стриктен инфлационен мандат и може да допусне поскъпване на франка като защитно седство срещу внос на инфлация. Това, на свой ред, означава, че ключовият стълб на съпротива - валутните интервенции, които централните банкери осъществяват на спот-пазара, по-скоро временно ще отпадне и по този начин ще насърчи инвеститорите да добавят дълги позиции в швейцарски франкове към инструментариума за хеджиране.

За разлика от валутите на страните-износителки на суровини, швейцарските пари демонстрират най-устойчиви цени към щатския долар през последния месец сред страните от Г-10. По оценка на валутни търговци, атаката на франка срещу еврото в четвъртък е провокирана от задействането на големи бариери на защита с опции в област, за която се съобщава, че Националната банка на Швейцария е излизала като купувач в миналото. 

В късния следобед на 14 октомври единната европейска валута се разменяше срещу 1.0690 франка след като в ранните часове падна в близост до 1.0660 франка.

В известна степен за корекцията принос имат и зелените пари, които поевтиняха към еврото и към другите си основни търговски партньори до най-ниските си стойности за последните десет дни. 

Очакванията, че Федералният резерв може да затегне паричната политика по-рано от прогнозите, подкрепят ръста на долара от началото на септември. Американската валута обаче спря за отдих, въпреки че огласеното резюме от септемврийското съвещание на паричните стратези на щатските централни банкери доказа, че изтеглянето на паричните стимули вероятно ще започне през тази година. Това, според експерти, е класически случай на максимата "купувай слухове, продвай факти". Валутни стратези посочват, че е започнало ликвидирането на дълги доларови позиции, за да се реализират натрупаните печалби, защото нагласата за по-стриктна монетарна политика вече е отчетена в цените.     

Доларовият индекс се понижи до 93.84 пункта след като ден по-рано се изкачи над 94.56.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във