Банкеръ Daily

Пари и пазари

Швейцарският франк - идеалният залог по време на лихвени редукции в САЩ

Феновете  на швейцарския франк все повече се уповават на историята. Особено в периода, когато се множат   слуховете, че Федералният резерв е напът да започне да понижава лихвите. А  историята  на  швейцарската валута показва, че тя е била най-печелившата тъкмо по време на последните четири цикъла на лихвени редукции -  по данни на "Джей Пи Моргън Чейз". Франкът вече тръгна нагоре, докато доходността на щатските ДЦК намаляваше - доказателство, че конфигурацията може да се повтори. А експертите на американската акула от Уолстрийт вярват, че ще случи точно това - охлаждането на световното стопанство и рисковите пазари имат потенциал да качат рязко котировките  и да ускорят печалбите на алпийската парична единица. Валутните стратези на "Джей Пи Моргън Чейз" вече прогнозират, че франкът ще се засили до 0.95 за един щ. долар - най-високата му котировка от март 2018-а (при предишно предвиждане за 0.98 франка за долар), ако федералният резерв започне да сваля лихвите. Цените на форурдните контракти показват, че лихвените пазари вече са остойностили орязване на лихвите със 78 базови пункта през идните 12 месеца.

Растящият риск от рецесия заради търговския сблъсък между Вашингтон и Пекин и други глобални партньори тласка инвеститорите към валутните убежища. През май швейцарският франк поскъпна с 2.2% към зелените пари, изпреварвайки всичките си останали валутни конкуренти от Г-10. Швейцарската парична единица се разменяше срещу 0.9930 за един щ. долар в късната следобедна европейска търговия на 11 юни. Големият стимул за инвеститорите е, че излишъкът по текущата сметка на Швейцария е в размер на 10% от БВП - три пъти повече отколкото на Япония, което прави франка силно убежище.

Японската йена също не е за подценяване и може да съблазни купувачите, търсещи сигурност в условията на търговски войни. Тя обаче е била побеждавана от средностатистическите резултати на франка във всеки 12-месечен период след първото лихвено понижение на американската централна банка и при четирите цикъла на лихвени редукции - през 1981-а, 1989-а, 2001-а и 2007-а, , отново по данни на "Джей Пи Моргън Чейз". Швейцарската валута е била сред трите най-печеливши по време на последните пет рецесии в САЩ.

Разбира се, Националната банка на Швейцария може да се намеси, за да забави поскъпването на националната парична единица. Но пък не трябва да се пренебрегва и фактът, че институцията не направи интервенции по време на италианската криза през миналата година.

Това кара експертите да предполагат, че швейцарският франк няма да е толкова ограничен от централната банка колкото през последното десетилетие. И навлизането в следващата рецесия с резерви в размер на 120% от БВП (колкото са в момента), вероятно означава, че централните банкери ще са по-толерантни към фундаменталния натиск от страна на поскъпващия франк отколкото когато попадна във финансовия крах с валутни запаси под 15% от БВП, отбелязват банковите валутни стратези.

Facebook logo
Бъдете с нас и във