Банкеръ Daily

Пари и пазари

Швейцарски златни рафинерии се връщат в бизнеса

Три от най-големите преработвателни компании на злато в света обявиха, че ще възстановят част от дейността си след двуседмично прекъсване на работа, предизвикало сериозни нарушения на глобалните златни доставки. Разположените близо до швейцарската граница с Италия Valcambi, Argor-Heraeus и PAMP бяха затворени на 20 март по разпореждане на правителството в Берн, което прекрати несъществените индустриални операции, за да ограничи разпространението на коронавируса. Те заедно обработват около 1500 тона злато годишно, което е еквивалентно на една трета от глобалното предлагане, както и сребро и други скъпоценни метали. Рафинериите са и ключов транзитен пункт, защото пречистват суровината, добита от мините и я преработват в различни форми и размери, за да може златото да се движи между пазарите, на които се търгуват контракти с различно тегло.    

Опасенията на търговците, че няма да успеят да заменят достатъчно количество златни кюлчета от 400 унции, които се съхраняват в Лондон, в кюлчета от по 100 унции, използвани в Ню Йорк, изстреляха котировките на щатските фючърсни контракти над британските след затварянето на рафинериите.

Valcambi и Argor съобщиха на 5 април, че са получили разрешение от правителството да възстановят част от операциите си на 6 април. PAMP пък обяви още на 3 април, че има позволение да започне отново работа. Условието е фирмените ръководства да поддържат стриктна хигиена и да спазват мерките за безопасност. За Valcambi и РАМР това означава, че те могат да работят с по-малко от 50% от капацитета си. Argor пък ще има "редуциран работен режим", като персоналът ще бъде разделен на три групи, които ще поемат отделни смени.   

Икономическият натиск на пандемията от COVID-19 увеличава търсенето на злато от страна на дребни търговци, финансови инвеститори и частни лица. То е традиционен спасителен актив, който съхранява стойността си по-добре от останалите във времена на кризи от всякакъв характер. Откакто заразата пресуши икономическата активност на планетата, златото конкурира щатските ДЦК и долара като най-печелившия актив за тази година. Металът е поскъпнал с 6% след като почти 16 трлн. щ. долара бяха заличени от глобалните фондови борси. Да не говорим за надпреварата за физически доставки на злато след като търгуваните на пазара фондове натрупаха най-големите в историята златни резерви и принудиха дилърите да се борят да намерят метал за продажба.  

Златото за незабавна доставка започна търговията си на 6 април с котировки от почти 1620 щ. долара за тройунция. А фючърсните контракти с доставка през юни се разменяха срещу грубо 1640 долара за тройунция.

Анализатори на "Ситигруп" прогнозират, че жълтия метал ще се изкачи до рекордно високите над 2000 щ. долара за тройунция през 2021-а. Главният стратег на частната банка "Мерк Финк" - Робърт Грейл - очаква златото да поскъпне до 1750 щ. долара за тройунция. Сезар Перес Руиз, който управлява активи за 236 млрд. шв. франка в "Пикте уелт мениджмънт", пък купува жълтия метал при спадовете в близост до 1500 долара за тройунция.  Просто защото когато хората загубят доверие в парите и в правителствата, те винаги пазаруват злато и сребро.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във