Банкеръ Daily

Пари и пазари

Швейцарската икономика губи инерция

Глобалното икономическо забавяне все повече се отразява върху швейцарската промишленост, повишавайки очакванията за забавяне на инерцията в ориентираната към износ икономика, информира Bloomberg.

Швейцарският индустриален гигант ABB вече почувства ефекта от спада на инвестициите във фабриките си през третото тримесечие, тъй като поръчките за роботи и автоматизирани системи намаляха. От своя страна производителят на стомана Schmolz + Bickenbach обяви, че ще отговори на “масивния отлив” в автомобилния сектор с набиране на финансиране от 350 млн. франка (354 млн. долара). "Когато включите телевизията вечер, става ясно, че имаме само проблеми", заяви Клеменс Илер, главен изпълнителен директор на стоманодобивната компания. В конферентен разговор с репортери той определи забавянето като "стихийно".

Швейцарската икономика вече изгуби мощ в резултат на силната валута, негативите от търговската война между САЩ и Китай и отслабването на германската икономика – най-големият пазар за износ на Швейцария, където автомобилните производители са под натиск да направят преход от двигателите с вътрешно горене към ново поколение автомобили.

Очаква се тази година икономическият растеж на Швейцария да бъде най-слабият от десетилетие, като според главния икономист на швейцарското правителство техническата рецесия не е изключена. „Макроикономическите показатели са смесени в Европа и Китай, докато в САЩ отслабват“, посочват още от ABB. От компанията заключват, че глобалните пазари като цяло остават засегнати от геополитическата несигурност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във