Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Швейцарската бомба порази Европа

Застигна ни древното проклятие на китайците да живеем в интересно време. А напоследък изненадите са направо в излишък. След трусовете на пазарите на суров петрол дойде изненадващото решение на Националната банка на Швейцария да премахне минималния фиксиран курс на местната към единната европейска валута от 1.20 шв. франка за едно евро. И докара загуби за стотици милиони на банки, компании, фондове, брокери, инвеститори, спекуланти и дори на цели държави и народи.

Особено потърпевши се оказаха страните от Балканския полуостров и от Източна Европа, чиито жители навремето са се възползвали от евтините заеми в швейцарските пари и от сравнително стабилните си валути и са сключили ипотеки във франкове, които обслужват и до днес. Вноските им в момента обаче са непосилно високи и заплашват да превърнат техните задължения в несъбираеми, с което да повлекат и кредиторите.

Изправен пред швейцарската "заплаха", премиерът на Хърватия Зоран Миланович предложи в средата на седмицата банките да защитят потребителите със заеми в швейцарска валута, като фиксират за срок от 12 месеца курса на местната куна към франка. Той обяви, че кабинетът ще "закове" цената на 6.39 куни за един франк (колкото беше преди решението на швейцарските централни банкери от 15 януари). Оттогава насам хърватската парична единица се е обезценила с почти 17% към швейцарската - до рекордните 7.6 куни за един франк. Което оскъпи драстично ипотеките на около 60 хил. хърватски домакинства, чийто общ размер скочи от 4 млрд. куни на близо 27 млрд. куни (3.5 млрд. евро). Миланович се надява да договори с централната банка на Хърватия програма за конвертиране в куни на останалите заеми в чуждестранна валута след изтичането на 12-месечния период на фиксиран курс. Но Асоциацията на хърватските банки се противопостави категорично на правителствения план и апелира пред законодателите да отхвърлят предложението на министър-председателя. Още повече че на 16 януари членовете й вече се били договорили с финансовия министър за тримесечен фиксиран курс на куната към франка. 

Сръбският финансов министър Душан Вуйович, който се сблъсква със същите "швейцарски" проблеми, съобщи, че местните банки обмислят да удължат сроковете за погасяване на заемите в швейцарските франкове на сърбите и да понижат лихвите, за да облекчат натиска върху длъжниците.

Варшава пък поиска от полските банки да започнат да начисляват отрицателни лихвени проценти на клиентите си със заеми във франкове (както постъпват и швейцарските централни банкери), за да облекчат погасяването на ипотеките на около 575 хил. полски домакинства, чиято съвкупна стойност се оценява на 35 млрд. щ. долара. Така двете страни ще си разпределят риска (макар и по братски), като банките ще поемат лихвения, а длъжниците - валутния.

Премахването на фиксирания минимален курс на франка към еврото обезцени с 22% полската към швейцарската парична единица и се превръща в горещ политически проблем преди тазгодишните парламентарни избори в Полша. Председателят на полската централна банка Марек Белка коментира, че местните кредитни институции трябва да предложат на клиентите си решения, които рано или късно ще стабилизират положението им. Белка изключи опцията да задължи банките да конвертират стойността на заемите от франкове в злоти по фиксиран курс отпреди 15 януари, както постъпи унгарският премиер Виктор Орбан, и натовари кредиторите да заплатят обезщетения на потребителите в размер на 3 млрд. евро заради неправилно изчислени кредити в чуждестранна валута. Белка оцени подобна практика като "опасна" и "неособено честна" и пресметна, че тя ще ощети банките с над 10 млрд. злоти (2.7 млрд. щ. долара). 

Основната полска опозиционна партия "Закон и справедливост" поиска от правителството да разреши на длъжниците да погасят ипотеките си в швейцарски пари по обменния курс отпреди решението на швейцарската централна банка. А полските финансови регулатори започнаха проверки на 20 януари дали кредитните институции не са променили едностранно договорите за ипотеки във франкове, за да изключат опцията за начисляване на отрицателни лихвени проценти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във