Банкеръ Daily

Пари и пазари

Швейцария загърби още екстри

След като сложиха край на стриктната банкова тайна в страната си, швейцарците гласуваха за отмяната и на други две привилегии. На проведените на 19 май два референдума те подкрепиха премахването на преференциално ниските данъци за чуждестранните фирми, развиващи бизнес в алпийския оазис, както и по-строгия контрол върху оръжията. И в двата вота промените подкрепиха над 60% от гласувалите, с което отнеха още блясък от специалния статус на Швейцария на данъчен рай. И поставиха на карта просперитета на швейцарските кантони. Само в Женева - доскоро притегателен център за интернационалните бизнесмени и за богаташите от целия свят - мултинационалните компании осигуряват заетост на близо 76  хил. души и пълнят над 40% от БВП на града. Отделно промените ще имат и последващ ефект върху други сфери на пазара на труда, по оценка на местното индустриално лоби Groupement des Entreprises Multinationales.

 


Централата на Световната здравна организация в Женева

 

Проучване на световната консултантска компания McKinsey констатира, че привлекателността на Швейцария е намаляла чувствително. Извън фактът, че част от най-новите щатски технологични гиганти са предпочели да базират европейските си централни офиси в Холандия, Люксембург, Ирландия или Великобритания, алпийската държава е привлякла едва 5% от водещите 250 китайски компании. Корпорациите пък са започнали да изтеглят най-печелившите си дейностите извън страната, сочи анализ, озаглавен "Швейцария - събуди се".

В Женева, пришълците, търсещи луксозни жилища, са оредели и наемите за офиси са паднали, според Ерве Фроадево - регионален мениджър на консултантската фирма Wuest Partner. Това се дължи отчасти на построените прекалено много имоти и на недотам щедрите възнаграждения на персонала, който ги поддържа. Защото, докато банките и фирмите, търгуващи със суровини, по правило търсят луксозно местоположение, новопристигналите фирми от здравеопазването, съхранението на данни или крипто секторите, искат "евтини и функционални, но не екстравагантни" места за офиси, подчертава Фроадево.

Иван Карденас - финансов директор на онлайн фирмата за финансови услуги Swissquote Group Holding - открива паралели с 80-те години на миналия век, когато швейцарският бизнес с часовници изглеждал сразен от японската конкуренция. Всъщност, производителите все още са живи и продължават да се разрастват, но след като са променили модела на дейност и са преоткрили същността си.

 

В наши дни, като се има предвид, че Световната здравна организация, Червеният кръст и Европейската организация за ядрени изследвания (CERN) са в кантона на Женева, потенциалните сфери на растеж са науката и здравеопазването. В Западна Швейцария работят повече от 1000 компании в областта на онкологията и на медицинските технологии. Производителят на продукти за подобряване на зрението Alcon, който на 9 април 2019-а се отдели от Novartis, избра да разположи централния си офис в Женева. Миналата седмица пък френският енергиен гигант Total обяви, че планира да премести търговските си операции с природен газ от Лондон в Париж и Женева. 

Швейцария остава и топ-дестинация за трансграничното управление на личните състояния на богатите по света благодарение на висококачествените банкови услуги, посочва консултантската и одитна компания Deloitte. Патрик Одие - управляващ партньор в 223-годишната Lombard Odier - най-старата банка в Женева, остава оптимист, че градът ще възвърне чара си. За него е ясно, че "Швейцария е много по-устойчива и не зависи чак толкова много от банковата тайна. А градът трябва да гледа по-уверено към бъдещето."   

Facebook logo
Бъдете с нас и във