Банкеръ Daily

Пари и пазари

Швейцария вече е валутен манипулатор

Американското министерство на финансите посочи Швейцария и Виетнам като валутни манипулатори и остави под наблюдение Китай. Решенията са включени в последния доклад за валутната политика на администрацията на президента Доналд Тръмп, публикуван на 16 декември. 

Прегрешението на Берн, според американците, е, че е интервенирал на валутния пазар в по-големи от нужните количества за овладяване на пазарните колебания. Виетнам пък е обвинен, че е ограничил поскъпването на валутата си точно по времето на растящ търговски излишък със САЩ. Китай бе свален от списъка на манипулаторите през януари, като щатското финансово ведомство настоя второто по големина световно стопанство да подобри прозрачността при управлението на валутата си и особено на връзките на централната банка с държавните кредитни институции, които при операциите си на валутния пазар могат да следват официални указания.   

Администрацията на новоизбрания президент Джо Байдън обаче може да промени подхода през идната година. Утвърдената за финансов министър Джанет Йелън нееднократно е споделяла, че трябва да се проявява по-голямо разбиране към решенията на монетарната политика, които влияят на обменните курсове. И че е извънредно трудно да се дефинира кога дадена държава използва валутата си, за да извлече търговско предимство. 

Швейцария отговори незабавно на обвиненията на щатското финансово министерство чрез официално изявление на националната банка, в което тя посочва, че "е готова да интервенира още по-мощно" на валутния пазар, за да опази ценовата стабилност. Швейцарските централни банкери отричат участие в каквато и да било форма на валутни манипулации и уверяват пазарите, че ще продължат борбата със силния франк, за да предотвратят дефлационни рискове.  

Оценката на МВФ

Националната банка на Швейцария (SNB) започна да интервенира преди година, защото локалният пазар за дългови книжа е прекалено малък за пускането на програми за изкупуване на облигации, подобни на схемите на централните банки от калибъра на ЕЦБ, Федералния резерв, "Бенк ъф Инглънд" и "Бенк ъф Джъпен". Швейцарските парични стратези поддържат също, че в малка, зависеща от търговията икономика, парите, похарчени за фискални стимули, по-скоро ще изтекат зад граница отколкото в подкрепа на местното потребление. 

МВФ одобри миналата година швейцарската политика на отрицателни лихвени проценти и интервенции. 

"Манипулационните" критерии на Вашингтон

Щатската администрация преценява които държави са валутни манипулатори по три критерия:

- излишък по текущата им сметка със САЩ, еквивалентен на 2% от БВП;

- двустранен търговски излишък (със САЩ) от поне 20 млрд. щ. долара;

- валутни интервенции в размер на поне 2% от БВП на съответната страна. 

Швейцария и Витнам попадат за първи път в групата на "манипулаторите", защото и двете държави отговарят и на трите критерия, които американските финансисти използват за оценките си. Търговските партньори на Вашингтон, които изпълняват два от критериите, са "под наблюдение", макар че в този списък е оставен и Китай, който отговаря само на един критерий. 

Тайланд, Тайван и Индия бяха добавени към публикувания на 16 декември списък за още по-стриктно наблюдение. Япония, Южна Корея, Германия, Италия, Сингапур и Малайзия, също остават под наблюдение, редом с Китай. 

Етикетът "валутен манипулатор" не върви с незабавни глоби и наказания, но може да повиши напрежението в търговските отношения.  

Мотиви и препоръки

Отбелязвайки силния ръст на виетнамския търговски излишък със САЩ, американското финансово министерство препоръчва на виетнамското правителство да позволи на валутата си да поскъпва по-бързо, което ще помогне за неутрализирането на излишните дисбаланси. Виетнамските власти са информирали американците, че са купили чисто 16.8 млрд. щ. долара на валутния пазар в периода от юли 2019-а до юни 2020-а, което се равнява на 5.1% от БВП на страната. Американските финансисти са поискали по-голяма прозрачност при управението на виатномския донг и модернизация на паричните инструменти, така че Ханой да разчита по-малко на валутни интервенции. Виетнам трябва да редуцира и търговските бариери, за да могат американски фирми и работници да влязат на пазара на азиатската държава. 

В случая с Швейцария основният проблем на американците са валутните интервенции, признава пожелал анонимност високопоставен правителствен чиновник. Въпреки че швейцарският франк е поскъпнал с над 3% към долара в периода от началото на юли 2019-а до края на юни 2020-а, американското финансово министерство настоява, че Берн е осъществил мащабни валутни интервенции в далеч по-голям обем от предишни периоди, за да спре поскъпването на националната валута. И че поне при някои от тях целта е била да се попречи на ефективни корекции на разплащателния баланс. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във