Банкеръ Daily

Пари и пазари

Швейцария съди търговец на диаманти за пране на мафиотски пари

Започва делото срещу швейцарски търговец на скъпоценни метали и камъни по обвинения, че той съзнателно е купил диаманти на стойност 750 хил. щ. долара от името на италиански криминални субекти, за да им помогне да изперат парите от данъчни измами в размер на 35 млн. долара. 

Лицето С., чието пълно име не се съобщава заради локалните правни рестрикции, би трябвало да е знаело, че използваните за покупката на камъните средства са свързани с италианска престъпна група, пише в обвинителния акт на прокуратурата, внесен през януари. Те мотивират твърдението си с факта, че по време на покупките на камъните тримата съучастници от италианска страна вече са били обвинени и осъдени на затвор през 2011-а за използване на схема за измама с ДДС, която е издавала фалшиви касови бонове.

Делото, наречено от прокурорите "Cambio Veloce" (в превод "Бърз обмен") се води извън Лугано -  италианско говорящият финансов център на Швейцария. Казусът хвърля светлина върху начина, по който криминални субекти се ориентират към скъпоценни камъни и злато след като по-стриктните изисквания "опознай клиента си" направиха швейцарските банки по-предпазливи при приемането големи кешови пратки. Това, от своя страна, доведе до бум на нерегулирания бизнес със сейфове и касети за съхранение на активи. 

Швейцарският курорт Лугано, който е на един час път с кола от Милано, забогатя през десетилетията когато бе използван като център за съхранение на парите на италианците извън собствената им държава. Напоследък обаче градът постепенно изпада в немилост заради упоритата битка на италианските ласти с данъчните измами. Броят на банките в Тичино - швейцарският кантон, в който официално се говори италиански, е паднал с повече от 40% през последните 15 години.  

Адвокатът на обвиняемия С. заяви, че ще иска клиента му да бъде признат за невинен. 

Наказанията по швейцарското законодателство са доста по-леки според стандартите на ред други западни държави, но Берн постепенно втърдява позицията си по отношение на прането на пари, предвид натрупаните в страната офшорни активи за над 2 трлн. щ. долара. Пропускът за предотвратяване на пране на пари заради небрежно отношение към криминални субекти се наказва със затвор до една година. Лицето С. обаче е обвинено и в активно участие в прането на пари, което означава тригодишна затворническа присъда, ако бъде признат за виновен.

Обвиняемият е купил диамантите чрез израелска диамантена борса извън Тел Авив, за да изпере незаконните печалби на италианците, твърдят швейцарските прокурори. С. е обвинен и в продажбата на 10 кг злато без достатъчно задълбочена проверка на купувача или надлежна оторизация от финансовия регулатор на Швейцария.

Съдебните заседания започват на 20 май и ще продължат два дни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във