Банкеръ Daily

Пари и пазари

Швейцария с рекордни инвестиции в американски акции

Вложенията на Националната банка на Швейцария в акции на щатски компании са набъбнали до рекордните 97.5 млрд. щ. долара в края на миналата година. Това е с 3.6% повече отколкото към 30 септември 2019-а, по изчисления на агенция "Блумбърг", основаващи се на официална информация на американската Комисия за ценни книжа и фондови борси, публикувана на 6 февруари. Ръстът се дължи на мощното възходящо движение на борсовите индекси. Пазарната оценка само на индекса S&P 500 се е увеличила с 8.5% през четвъртото тримесечие на миналата година. 

Общото количество валутни резерви на Швейцарската централна банка се е повишило до 770.8 млрд. шв. франка към края на 2019-а, което е следствие от интервенциите на институцията срещу силната национална парична единица. 20% от тези средства са инвестирани в акции. Централните банкери категорично отричат да са участвали в изкуствено увеличение на цените на книжата и уверяват, че инвестират съобразно критериите за сигурност, ликвидност и доходност.  

Франкът доближава най-високата си за последните три години стойност към еврото, а Швейцария отново се върна в списъка САЩ на страните, които са под наблюдение за валутни манипулации. Всъщност само едно изискване отделя алпийския оазис от включването му в листата на валутните манипулатори. В списъка на "нарушителите" попадат всички страни с излишък по текущите сметки със САЩ в размер на 2% от БВП. Другите показатели са редовни интервенции на националните валутни пазари и двустранен търговски излишък с Америка от 20 млрд. щ. долара нагоре.

Държавите, които отговарят на два от посочените три критерия, попадат в "листата" за наблюдение. Именно в нея бе върната Швейцария в началото на годината заради излишъка по текущата сметка и за значителния двустранен търговски излишък. В допълнение, американците предупредиха, че валутните интервенции на Берн "са нараснали чувствително" и щатските власти настояват за по-навременно и редовно огласяване на подробности за пазарните намеси. 

Силният франк, който е една от най-активно търгуваните и купувани валути заради убедителния си статус на спасително убежище при кризи, вреди на местните износители и принуждава централната банка да вземе мерки за овладяване на ръста му. Тя няма кой знае колко възможности извън интервенциите, защото отдавна е свалила лихвите под нулата. Едва ли ще помогнат и перманентните уверения на банковия председател - Томас Йордан, че намесите на институцията на пазара не целят постигането на конкурентно предимство пред другите държави, а възпиране на прекалено мощния ръст на франка, провокиран от външни за страната фактори.

Оттук нататък предстои да видим дали Националната банка на Швейцария ще се поддаде на американския натиск и ще спре пазарния си гастрол, или ще продължи да защитава националния интерес. Ако проблемите, които вижда САЩ, не се решат, Вашингтон може да наложи ограничения на чуждестранните инвестиции на страната и да потърси подкрепа от МВФ. Фондът обаче вече се произнесе, че монетарната политика на швейцарските централни банкери е "подходяща".

Потенциална мишена за американците може да стане износът на Швейцария за САЩ, който е за над 40 млрд. щ. долара годишно. Лъвският дял от тези продажби обаче са на фармацевтични компании, включително на медикаментите за лечение на рак, произвеждани от Roche Holding, и за генна терапия на  Novartis. Така че евентуални наказателни мита едва ли ще ограничат търсенето.

Не е за пренебрегване и "жокера" на Берн - страната представлява официално САЩ в Иран. И посредничеството й в диалога между Вашингтон и Техеран вероятно е допринесло за предотвратяването на война в началото на тази година.

Доколкото реакциите на американския президент Доналд Тръмп са трудно предвидими, не е ясно дали няма да станем свидетели на нова търговска война. Макар че Швейцария е прекалено дребна за мегаломанските изяви на Тръмп.

В европейската валутна търговия на 7 февруари швейцарската валута се търгуваше силно - под 1.07 франка за едно евро и 0.976 франка за един щ. долар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във