Банкеръ Daily

Пари и пазари

Швейцария пуска нова банкнота

Националната банка на Швейцария гледа сериозно на парите си. След като през 2016-а спечелиха приза "банкнота на годината" за своите 50 шв. франка, централните банкери представиха на 10 май дизайна и на новата си 20-франкова купюра, която влиза в обръщение на 17 май. И според банковия вице-президент Фриц Цурбрюг ще е най-сигурната банкнота в света. 

Червени на цвят и с вплетени теми за светлината и културата, новите 20 франка са изработени от памучна хартия и вътрешна полимерна сърцевина. "Дизайнът им акцентира върху креативността на Швейцария и показват живописни културни и художествени епизоди от различни области", подчерта на церемония в Берн Цурбрюг. Новата швейцарска парична серия изобразява природата, а не както досега портрети на исторически личности на страната.

Банкнотата от 20 франка се появява след въвеждането на 50-франковата купюра през миналата година, избрана за "банкнота на 2016-а" от група международни познавачи. Швейцарските пари победиха 18 конкуренти, включително предизвикалата маса противоречия полимерна банкнота на "Бенк ъф Инглънд".

Новите 20 франка имат 15 защитни белези, включително образ на земното кълбо, което променя цвета си, сребърна карта на Швейцария и кръст, който се трансформира в швейцарския флаг.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във