Банкеръ Daily

Пари и пазари

Швейцария изнася ударно злато на Острова

Швейцария е изнесла 90.7 тона злато във Великобритания през юли - най-голямото количество от септември 2012-а насам, според официалните данни на федералната митническа служба на страната. За сравнение  през юни швейцарските златни "пратки" в Острова са били едва 7.4 тона. Ценният товар се изпраща към  Лондон, защото английската столица е световен център за съхранение на скъпоценни метали и се слави с широка мрежа от подземни трезори за съхранението им по протежение на околовръстната за мегаполиса магистрала М25.

Двигател на оживения златен трафик е скокът в  търсенето на търгуваните на борсата фондове (ETFs), инвестиращи в жълтия метал, което пък бе предизвикано  от ръста на златните котировки. Както пояснява Ейдриън Аш, директор на звеното за проучвания във фирма BullionVault, "огромното мнозинство от ETFs притежават трезори в Лондон".

Опасенията от  забавящия се световен икономически растеж и от неизвестността около проточилата се търговска война между САЩ и Китай тласнаха цените на златото над 1500 щ. долара за тройунция, а вложенията на инвеститорите в гарантирани с жълтия метал ETFs са най-много от март 2013-а.

Инвеститорът ветеран Марк Мобиус пък съветва да се купува злато "на всякакви ценови равнища", защото акумулирането му ще се отплати щедро в дългосрочен план. Мобиус обосновава убеждението си с две основни причини. Първата е паричната политика на водещите централни банки по света, подготвящи нов кръг от лихвени понижения, което по правило е свързано със засилване на паричното предлагане. Втората е съживеният подем на виртуалните валути, който стимулира търсенето на истински "твърди" активи. Не трябва да се пренебрегва и усещането за рецесия, което се прокрадва от пазара на щатски правителствени книжа. Всичко това насочва свободните средства на инвеститорите към "златните" ETFs.

Мобиус, който през миналата година създаде собствена фирма - Mobius Capital Partners, след три десетилетия служба във "Франклин Темпелтън инвестмънтс", споделил в интервю за агенция "Блумбърг" на 20 август, че препоръчва около 10% от инвестиционния портфейл да се държат  във физическо злато. Мобиус има специално отношение към дигиталните пари, които нарича "психо валути", защото, според него, е въпрос на вяра дали човек ще се довери на  Bitcoin или на  някой от конкурентите му. И с течение на времето хората постепенно ще се върнат към реалните твърди активи, сред които е и златото.

В следобедната търговия на 21 август жълтият метал с незабавна доставка се търгуваше за 1501 щ. долара за тройунция, а котировките на златните фючърсни контракти с доставка през декември бяха малко под 1512 долара за тройунция. От началото на годината златото е поскъпнало със 17 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във