Банкеръ Daily

Пари и пазари

Швейцарец ще оглави германския финансов регулатор

Марк Брансън

Марк Брансън - шефът на швейцарския финансов надзор FINMA, поема ръководството на германския регулатор  BaFin. Целта на назначението е да се възстанови репутацията на германския финансов надзорник след фиаското "Уайъркард". Предишният директор на BaFin - Феликс Хюфелд, и неговият заместник - Елизабет Рьогеле, бяха уволнени през януари заради начина, по който процедираха с най-мащабната счетоводна измама в следвоенната история на Германия.

Германският финансов министър Олаф Шолц съобщи на 22 март, че Брансън ще встъпи в новата си длъжност през лятото. Шолц изрази задоволството си, че страната му е успяла да привлече "такъв опитен и международно признат експерт в германския финансов надзор". Брансън ще отговаря за въвеждането в действие на реформите в BaFin, които трябва да дадат на агенцията повече правомощия. "Доверието в Германия като финансов център е важно и BaFin е централен фактор за това доверие", допълва Шолц

BaFin попадна под водопад от критики за пропуска си да идентифицира измамите в най-известната германска онлайн платформа за разплащания "Уайъркард". Компанията призна през миналия юни, че 1.9 млрд. евро "липсват" от сметките й. А на 25 юни 2020-а подаде документи за несъстоятелност. 

След изслушване в Бундестага германските законодатели обвиниха надзорника, че е преследвал инвеститорите, продаващи накъсо акциите на "Уайъркард" и критичните журналистически репортажи за фирмата вместо измамниците в компанията. Министър Шолц обяви фундаментално преструктуриране на финансовия регулатор през февруари, което трябва да предотврати повторение на фиаското. BaFin получава правни правомощия да одитира компании, заподозрени в измама, и реформите го правят по-могъщ, по-стриктен и по-ефективен. 

Шефът на групата за защита на интересите на потребителите Finanzwende - Герхард Шик - приветства назначението на Брансън, но предупреждава, че пред него стои "гигантската задача" да превърне спящия гигант BaFin в силен защитник на финансовите пазари. Което ще изисква ясната подкрепа на Берлин, за да успее.

Брансън е завършил математика и мениджмънт в университета в Кеймбридж. Роденият във Великобритания експерт е първият роден извън Швейцария шеф на FINMA, чието ръководство поема през 2014-а. Брансън постъпва на работа в швейцарския финансов регулатор през 2010-а със задача да упражнява надзор върху швейцарския банков сектор и е издигнат за заместник главен изпълнителен директор на агенцията през 2013-а.

Преди да постъпи във FINMA Брансън работи в офисите на швейцарските кредитори "Ю Би Ес" и "Креди Сюис" в Токио, Лондон и Цюрих. В "Ю Би Ес" ръководи швейцарските банкови услуги и поделението за управление на активите на заможните.  

Назначението на Брансън за шеф на FINMA не еприето еднозначно в някои среди в Швейцария, защото е бил ръководител на звеното на "Ю Би Ес" за японски ценни книжа от 2006-а до 2008-а. През този период негови служители са се опитали да манипулират Лондонския междубанков лихвен процент (LIBOR). В резултат, Брансън е бил помолен да напусне надзорната агенция през 2012-а след като "Ю Би Ес" е постигнала извънсъдебно споразумение в размер на 1.4 млрд. франка с регулаторите, включително и FINMA. От надзорника обаче са посочили, че нито едно разследване на манипулациите не е открило "каквито и да било признаци", че Брансън е знаел за свързаните с LIBOR нарушения. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във