Банкеръ Daily

Пари и пазари

Швейцарците искат забрана на инвестициите в оръжейния бизнес

Националната банка на Швейцария може да бъде принудена да продаде част от фирмените книжа в портфейла си от щатски акции в размер на над 100 млрд. щ. долара като част от кампанията да бъдат забранени инвестициите в компании от отбранителната индустрия. Обявените на 23 октомври резултати от сондаж на общественото мнение, осъществен от швейцарската агенция gsf.bern за публичната медия на страната SRG, показват, че 54% от анкетираните са гласували в полза на предложението, за което е организиран национален референдум на 29 ноември.   

Ако този вот се потвърди официално, той ще забрани на централната банка и на пенсионните фондове да финансират компании, които извличат над 5% от печалбите си от продажби на оръжие. Националната банка на Швейцария е пресметнала, че ще трябва да продаде участията си в 300 фирми, които имат общо 11% дял от стойността на банковия портфейл от глобални акции. 

Въпреки че са известни оскъдни подробности за индивидуалните вложения на институцията, официалните форми, които тя попълва в САЩ, показват, че към края на юни тя е притежавала акции за 369 млн. щ. долара в производителя на ракетите "Томахоук" - "Рейтиън". Делът й в "Боинг", които произвежда бомбардировачите B-52, пък е оценен на 388 млн. долара.

Кампанията е последната атака срещу независимата централна банка на Швейцария, която през годините е "бомбардирана" от претенции да плаща повече пари на правителството, спечелени от производители на горива от суровини, замърсяващи околната среда, и дори да промени начина, по който превежда средства за националното стопанство.

Швейцарските централни банкери вече са изключили от инвестиицонния портфейл на институцията книжата на фирмите, които произвеждат порицаните в световен план оръжия, предизвикващи масови наранявания и смърт като противопехотните мини. Както и акциите на компаниите, които биха могли да нарушат пазарния неутралитет на банковите инвестиции и политиката за спазване на правните и моралните норми.

На практика вложенията на Националната банка на Швейцария, акумулирани в резултат на валутните й интервенции за отслабване на франка, са предназначени да подкрепят целевите параметри на политиката й и по правило следват борсовите индекси, без целенасочен активен избор на фирмени книжа. 

Привържениците на инициативата, предложена от активисти от антивоенни движения, твърдят, че тя ще помогне да се гарантира, че публичните средства не се използват за подкрепа на нараняващи хората дейности. Правителството на страната обаче се противопоставя на мярката с мотив, че тя няма да помогне кой знае колко за "озаптяване" на производителите на оръжия и ще утежни още повече живота на пенсионните фондове, които и без това се гърчат под натиска на символичните приходи от инструменти с фиксиран доход.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във