Банкеръ Daily

Пари и пазари

Шведската крона пред нови изпитания

Въпреки цялата олелия около BREXIT и предсказанията за срив на паунда след избора на Борис Джонсън за премиер на Великобритания, английската валута не е най-слабата сред конкурентите от развития свят. "Короната" засега се пада  на шведската крона, която от началото на 2019-а е загубила над 6% от пазарната си оценка към щатския долар и е с 4% по-слаба спрямо  еврото. За сравнение -  през същия период британската парична единица се е понижила с 2% към щатската и дели второто място с датската крона, а след тях се нарежда еврото със спад от около 2.5 процента. С отрицателни резултати спрямо американската валута са също австралийският долар, норвежката крона и  швейцарският франк. Новозеландският долар, японската йена и канадският долар са поскъпнали към зелените пари от началото на 2019-а, като лидер е валутата на Канада с 3.9% ръст към щатската.

Неблагополучията на шведската крона произтичат от монетарната политика на централните банки. Шведските лихвени проценти по депозитите са отрицателни от 2015-а. И дори лихвено увеличение през декември 2018-а, което ги качи до минус 0.25%, не успя да стимулира валутния курс на шведските пари. 

В момента на дневен ред е нова вълна от лихвени редукции на най-големите централни банки в света, включително на Европейската централна банка. Това ще е лоша новина за скандинавската валута, защото шведската Riksbank ще се откаже от нови бъдещи повишения на лихвите, при това за дълъг период от време. По оценка на шефа на отдела за прогнози на "Сведбанк" - Андреас Валдщром, "рискът е, че няма да има увеличение на лихвата нито през декември нито през цялата следваща година". Някои икономисти предупреждават, че продължителен период на ниски лихвени проценти и на слабост на валутата ще нанесат сериозни вреди на шведското стопанство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във