Банкеръ Daily

Пари и пазари

Шведската крона е в криза

Шведската валута пропадна  до най-ниската си стойност към единната европейска парична единица от лятото на 2009-а насам. Тя поевтиня  през седмицата до 10.721 крони за едно евро (на 28 август) и се търгуваше в близост до това равнище и на следващия ден. Спадът последва новината за слабите продажби на дребно, публикувани в началото на седмицата, и увеличи загубите на скандинавската валута към еврото до над 8% от началото на годината. С което тя рязко изостана от норвежката крона, добавила 0.9% към пазарната си оценка към европейските пари от януари насам.

Валутният стратег на "Ай Ен Джи" - Петр Крапта, очаква шведската крона да продължи да отслабва до 11крони  за едно евро до края на годината. Той отдава слабостта на валутата на комбинация от вътрешни и външни фактори. Сред тях са охлаждащата се икономика на страната и нерешителните действия на централната банка, която отлага увеличението на лихвите, докато не получи потвърждение, че инфлацията остава стабилно на целевите 2 процента. "Риксбанк" ще огласи следващото си лихвено решение на 6 септември.

Допълнителен натиск оказват общите избори, които ще се проведат на 9 септември и които могат да променят коренно политическата обстановка в  страната, ако националистическата и антиемигрантска партия на шведските демократи спечели повече места в парламента и дори изпревари управляващите социалдемократи.

Сред външните фактори най-голяма тежест има букета от търговски войни, които определено имат отрицателен ефект върху кроната, защото Швеция има малка и отворена икономика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във