Банкеръ Daily

Пари и пазари

Шведската Klarna е най-големият частен финтех стартъп в Европа

Шведската фирма за онлайн разплащания Klarna е достигнала оценка от 5.5 милиарда долара след последния кръг на финансиране от 460 милиона долара, което я превръща в най-голямата частна финтех компания в Европа и шеста по големина в света. Базираният в Стокхолм стартъп, който предоставя услугата "купете сега, плащайте по-късно", ще използва новите средства за продължаване на експанзията си на американския пазар, където си партнира с над 3000 компании, съобщи CNBC. Компанията обяви и ексклузивно партньорство с Commonwealth Bank of Australia, което ще й помогне да пробие на пазарите в Австралия и Нова Зеландия.

Водещи инвеститори в най-голямата частна финтех компания в Европа са Dragoneer, BlackRock и Commonwealth Bank of Australia. Рапърът Снуп Дог също инвестира и участва в рекламните кампании на финтех стартъпа Klarna. Фирмата работи с компании от секторите на търговията на дребно и разплащанията, предлагайки на клиентите възможност да плащат покупки с отлагане във времето, без да им начислява лихва. Klarna купува поръчки директно от търговците на дребно и след това ги фактурира на клиентите, така че купувачите никога не плащат директно на търговеца. През приложението й може да се пазарува с кредитни, дебитни или PayPal опции сред повече от 130 000 търговци на дребно, включително JD Sports, Topshop и Asos.

Фирмата се превърна в един от успешните нови играчи в сектора на плащанията, считани като алтернатива на кредитните карти. Klarna е основана през 2015 г. и вече има 60 милиона потребители по целия свят. Компанията извършва 1 милион транзакции дневно и е на път да реализира 1 млрд. долара годишни приходи. Бизнесът на компанията в САЩ расте с 6 милиона нови клиенти годишно. Klarna си осигури собствен банков лиценз в Европа през 2017 година. Сред търговците, които вече работят с шведския стартъп, са H&M, IKEA, Nike, AliExpress, Sephora, Zara и Agent Provocateur, а още 1000 други са в процес на включване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във