Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Шведите прочистват матраците

Средновековният шведски боен кораб Vasa

Шведската "Риксбанк" не спира да агитира хората в страната, че е крайно време да обменят монетите и банкнотите от националната валута, които скоро ще излязат от употреба. Засега интерес предизвиква единствено иновативният подход за убеждаване на населението.

През миналия месец шведските централни банкери предупредиха, че във възглавниците и в матраците на семейните дивани са скрити монети, с които могат да се купят 25 от най-големите презокеански реактивни самолети. Резултатът от тази агитация обаче е повече от скромен. Въпреки че остават едва два месеца до изтичането на крайния срок на най-мащабната в историята на Швеция замяна на платежни средства в кеш, едва една четвърт от старите монети, които са били в обращение преди шест месеца, са били предадени за замяна. А останалото количество е на стойност 2 млрд. шведски крони. Които, според експертите на "Риксбанк", тежат колкото осем кораба от стария шведски боен модел Vasa от ХVІІ век. В момента старинният плавателен съд, построен между 1626-а и 1628-а, се намира в една от най-популярните туристически атракции на Стокхолм - музея Vasa.

Положението с банкнотите е още по-трагично. Количеството на тези, които са в обращение, е на обща стойност 13 млрд. шв. крони. С тях, по оценка на "Риксбанк", могат да се покрият 70 футболни игрища, ако се поставят едно до друго. Или приблизително една шестдесет и една хилядна от площта на Белгия, пресметнали са журналисти от "Файненшъл таймс". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във