Банкеръ Daily

Пари и пазари

Швеция ще изсветлява на порции пазара на кредити

Шведският пазар на корпоративни облигации е неразвит, неликвиден и нефункционален, твърди централната банка на страната. През май тя нае мениджъра на активи "Блек Рок" да подготви доклад за функционирането на пазара и на евентуалния дизайн на програмата й за покупка на облигации, с която централните банкери искат да смекчат пораженията от коронавируса върху националната икономика.

"Риксбанк" обаче коментира за "Файненшъл таймс" на 24 септември, че няма да публикува пълната версия на изследването, защото това би могло да саботира схемата. И в отговор на журналистическо запитване по закона за свободата за достъп до информация от агенция "Блумбърг" шведската централна банка огласи през седмицата само солидно редактиран вариант на анализа на "Блек Рок" и не разкри почти нищо от съдържанието му.  

Шведският пазар на корпоративен дълг не може да си позволи прозрачността, която централната банка на страната предлага за другите инструменти от програмата си за стимулиране на националната икономика, заяви председателят й - Стефан Ингвес. Той подчерта, че е убеден привърженик на прозрачността, но корпоративните облигации са съвсем различни, примерно, от пазара на държавен дълг и ще отнеме време за тяхното "изсветляване".

"Риксбанк" бе подложена на критики от пазарните играчи след като запази в тайна анализа на шведския пазар на корпоративен дълг, подготвен от консултантското звено на "Блек Рок". Главният инвестиционен директор на фирмата за инвестиционни услуги "Структуринвест" - Шон Джордж - определи тази тайнственост като "разочароваща". А други експерти от бранша твърдят, че решението на "Риксбанк" е изправило инвеститорите пред "черна кутия" с "твърде неясни методи на работа и мотиви".

Притесненията на инвеститорите в шведски корпоративен дълг са, че е трудно да бъде определена справедливата цена на облигациите, особено при липсата на публични рейтинги и нежеланието на банките да участват активно като купувачи и продавачи на инструментите. По-задълбоченото познаване на пазарната динамика би помогнало на играчите да преминат по-лесно през трудностите, с които се сблъскват и ще нанесе по-малко поражения. Проблемите на пазара лъснаха през март, в апогея на кризата от COVID-19, когато 35 кредитни фонда бяха принудени да прекратят работа, за да спрат бягството на инвеститори.

В този смисъл анализът на "Блек Рок" със сигурност би помогнал за така необходимата саморегулация на важния за системата шведски кредитен пазар, подчертава Джордж. Ингвес обаче смята, че прозрачността трябва да се повишава постепенно и че заключенията на "Блек Рок" са за "вътрешна употреба" и единствено централната банка ще реши какво да прави. 

"Риксбанк" започна да купува корпоративни облигации на 14 септември като част от разширената програма за стимулиране на националното стопанство. И веднага изскочиха първите проблеми. Правният консултант на парламентарната комисия, отговаряща за подготовката на новия закон за централната банка загатна, че въпросните сделки могат да се окажат противозаконни. Инвеститорите пък предупредиха, че подобни покупки ще изкривят цените на облигациите на пазара, който вече се е възстановил от пандемията от коронавируса.  

Целта на "Риксбанк" е да придобие корпоративен дълг за едва 10 млрд. крони (1.1 млрд. щ. долара) до юни 2021-а - малка част от програмата й за покупка на активи в размер на 500 млрд. крони. Лина Франсон - стратег в звеното за инструменти с фиксиран доход в банка SEB - оценява пазара на шведски корпоративни облигации с инвестиционен рейтинг на 320-380 млрд. шв. крони и смята, че сделките на "Риксбанк" няма да имат "съществено влияние върху пазара". 

Хайди Елмер - шеф на пазарното управление на шведската централна банка - подчертава, че целта на програмата за покупка на облигации на институцията е "да задържи лихвите на ниски нива". И в никакъв случай не е да подобри функционирането на пазара. 

През първата седмица на "пазаруване" на фирмен дълг "Риксбанк" е купила книжа за общо 150 млн. крони. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във