Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Щурмът на долара не е приключил

Все още е твърде рано да се тръби за края на тазгодишния подем на американския долар, посочват валутни анализатори на "Джей Пи Моргън асет мениджмънт". С което на практика подкрепят мнението на колегите си от гигантския хеджингов фонд "Ман груп", които прогнозират засилване на зелените пари до края на годината, защото ескалацията на търговските разпри с Китай подхранва търсенето на щатската валута. Доларовият индекс, изчисляван от агенция "Блумбърг", скочи през миналата седмица до най-високата си стойност за последните 13 месеца заради търговското напрежение и финансовите трусове в Турция, предизвикали масови разпродажби на активи на развиващите се пазари. От началото на годината щатският долар е поскъпнал с 4% към еврото и с 6% към основните си конкуренти, в сравнение с февруарския си минимум.

Коментарите на банкерите се появиха, след като от 16 август зелените пари поеха бавно, но сигурно надолу. Всъщност спадът се задълбочи на 21 август, след като бяха огласени критиките на щатския президент Доналд Тръмп срещу лихвените увеличения на Федералния резерв. Тръмп се оплакал по време на среща с богатите си донори в Хемптън, че председателят на щатската централна банка Джеръм Пауъл качва лихвите, вместо да помага на администрацията с евтин ресурс. Федералният резерв не беше единственият обект на недоволството на стопанина на Белия дом. Той обвини също Китай и еврозоната за валутни манипулации. Тези нападки  в комбинация с ниската пазарна ликвидност през лятото качиха еврото над ключовото ниво от 1.15 щ. долара, а щатските ДЦК загубиха част от спечеленото в началото на седмицата. 

Въпреки че валутните експерти смятат тазседмичните загуби на зелените пари за временни, те предупреждават, че в определен момент доларът ще загуби тягата си. От една страна, спекулативните доларови позиции са най-много от 2017-а насам, което не означава мигновена корекция, но предполага ограничени възможности за по-нататъшно поскъпване. Другият фактор е значимият дефицит по текущата сметка на САЩ, за чието балансиране е нужен по-слаб долар. Анализатори на "Моргън Стенли" и на "Уелс Фарго" също споделят, че американските пари са доближили максимум на възможностите си и ще тръгнат надолу през 2019-а. Прогнозите на икономистите са за най-високия икономически растеж на щатското стопанство от 2005-а насам. Въпреки че увеличението на заплатите се бави, доверието на потребителите остава високо, защото персоналните финанси са в добро здраве - с 6.7% среден дял на спестяванията. Тази розова картина за останалите няколко месеца до края на годината  обаче  е съпроводена от проблеми. Основните са евентуалните вреди от въведените търговски мита и доколко политиката на Федералния резерв ще охлади подема. Жилищният пазар също буди опасения.

Съветът на Марк Неш - паричен мениджър в "Олд Мючуъл", е да се купуват долари при спада им, защото щатската валута ще остане силна, докато централната банка продължава да качва лихвите.

Оттук нататък се очаква реакцията и отговорът на Джей Пауъл, който в утрото на 25 август ще открие двудневния годишен симпозиум на Федералния резерв в Джаксън Хол, бележещ края на лятната ваканция на банкерите. Инвеститорите ще следят внимателно обръщението му за повече яснота по ред въпроси - от по-нататъшната съдба на лихвените увеличения и балансирането на банковите активи до мнението му за трусовете в развиващите се пазари. Официалната тема на тазгодишната конференция е икономическото влияние на компании "суперзвезди" като "Амазон", за които се смята, че задушават конкуренцията.

Според икономисти, докато септемврийското вдигане на щатските лихви е "вързано в кърпа", евентуално повишение през декември не е толкова сигурно. Основният фактор, който може да забави лихвения подем в САЩ след септември, е силният долар, който намалява конкурентния потенциал на щатските износители. Качвайки разходите на чуждестранните купувачи на американски стоки, той може да увеличи търговския дефицит на страната, който Тръмп смята за важна мярка на нечестното предимство на другите държави спрямо Щатите.

Еврото се възползва от отстъплението на щатската валута и в следобедната европейска търговия на 22 август се изкачи над 1.16 долара - почти три цента над минималната си за последните 14 месеца стойност от миналата седмица. Единната европейска парична единица бе подпомогната от стесняващия се марж на доходността между десетгодишните италиански и германски облигации, малко по-ниската реална възвръщаемост на щатските книжа и закриването на позиции с реализиране на печалби, коментират валутни стратези на "Сосиете Женерал". Те предупреждават, че евентуален неуспех на еврото да се задържи над 1.16 долар ще го върне в низходяща посока на движение.

У нас

междубанковият валутен пазар през последните три работни дни на миналата седмица и първите два на тази беше активен. Средният дневен валутен оборот достигна 2248.6 млн. евро (4398 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха 1.15% дял от купената и продадена валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във