Банкеръ Daily

Пари и пазари

Щипка оптимизъм раздвижи пазарите

Петър Драмов

"УниКредит Булбанк" АД

 

Сред централните банкери като че ли все повече надделява мнението, че паричните им политики са предостатъчно разхлабени. Ниските лихви властват вече 11 години, но резултатите сочат, че постигането на целта, а именно съживяване на икономиките, е повече от незадоволителна.

Пазарните участници разчетоха посланието на централните банки като знак за предстоящо поетапно вдигане на лихвите. Това беше така необходимата щипка оптимизъм, която да възвърне увереността на инвеститорите в утрешния ден и малко да развържат кесиите.

САЩ и Китай постигнаха някакво споразумение по водената между тях търговска война и засега заровиха томахавките на войната. Това е другата важна новина окрилила пазарите.

Решението на Камарата на представителите да обвини Тръмп в злоупотреба с власт и възпрепятстване работата на Конгреса не успя да засенчи ведрото настроение по световните тържища. 

Успоредно с това излизаха повече от оптимистични данни за състоянието индустриалния и строителния сегмент на американската икономика, а тя както знаем е основният локомотив на световната икономика.

Както обикновено борсовите индекси реагираха мигновено. Те са най-точният барометър на пазарните настроения. Американски Down Jones Industrial Average отчете повишение от 1.2% за последните пет дни. Японският NIKKEI е с ръст от 2.5%, а Хонг Конгския HANG SENG и китайският Shanghai Comp. се извисиха съответно с по 3% и 3.5 на сто. Немският DAX единствен се представи зле, отчитайки загуба от 0.5 процента.

За набавянето на част от парите, необходими за купуването на корпоративните книжа, дилърите продаваха по-сигурните, но и по-нискодоходните, държавни ценни книжа. Ето защо цените им се понижиха, а доходността им, която е в обратно пропорционална зависимост, се повиши. Американските 10-годишни облигационни емисии загубиха 15 цента от стойността си, а немските - близо 50 цента. Със 6 цента по-евтино се търгуват унгарските книжа, а полските поевтиняха с по-скромните едва 3 цента.

Най-дългосрочната ни еврооблигационна емисия продължи своя ценови устрем нагоре напук на общите пазарни настроения. Тя поскъпна с 25 цента, а доходността й се понижи с 2 базисни точки до 0.94% на годишна база. Емисиите ни с падежи 2028 г. и 2027 г. обаче поевтиняха с по 22 и 17 цента, а доходността им се повиши с по 2 базисни точки до 0.165 и 0.12% годишно. Най-краткосрочните ни книжа, търгувани на международните финансови пазари, останаха равнодушни към случващото се и запазиха ценовите си равнища от преди седмица. Доходността им е на отрицателна територия и е минус 0.03% за тази с падеж 2024 г., и минус 0.09% и минус 0.16% на годишна база за емисиите с падежи 2023 г. и 2022-а..

Леко повишение на доходността отчитат и левово деноминираните ни ДЦК, търгувани на вътрешен вторичен междубанков пазар. Доходността на най-дългосрочните ни емисии с падеж 2039 г. и 2029 г. отчете минимално изменение от една базисна точка и се търгуват при съответно по 1.35% и 0.29% на годишна база. Емисиите ни с падежи след пет и три години отчетоха мощно повишение на доходността от 8 базисни точки, като тази с падеж след пет години излезе на положителна територия от 0.3% годишно, а 3-годишната вече се котира при минус 0.21% на годишна база.

Facebook logo
Бъдете с нас и във