Банкеръ Daily

Пари и пазари

Ще удържи ли доларът на "синята вълна"?

Валутният пазар бавно се отърсва от шока  след безпрецедентния щурм   срещу  Капитолия. Валутните играчи продължават да "обхождат" утвърдените диапазони на търговия на основните парични единици, но избягват  да избират категорична посока на движение. И в крайна сметка   зелените пари добавиха повече от цент към регистрираната на 6 януари минимална котировка от 1.2345 долара за едно евро и в сутрешната търговия на 8 януари се разменяха срещу 1.2225 долара за евро. 

Този завой до голяма степен се дължи на решението на валутните играчи да закрият част от дългите си позиции в евро и да приберат печалбите си. От гледна точка на графиките на техническия анализ това  означава, че нито едно от нивата на подкрепа на единната европейска валута - 1.2310 долара за евро и 1.2275 долара за евро (от което валутната двойка тръгна  да пада през миналия месец), не са удържали на доларовия натиск. Оттук нататък експертите ще държат под око и нивото от 1.2240 долара за едно евро (което все още не е преодоляно категорично),а  и това от  1.2210 долара за евро. 

От икономическа гледна точка зелените пари са под влияние на две противоположни сили, които привържениците и противниците им посочват, за да мотивират очакванията си за бъдещата посока на движение. 

Мнозинството от  валутните  анализатори смятат, че "синята вълна", която тръгва от победата   на  американската Демократическа партия и от контрола, който придоби в двете камари на щатския конгрес плюс президента демократ, ще натисне долара надолу .

Те  обосновават преценката си с очакванията новата власт в Белия дом да развърже по-щедро държавната кесия, което, в комбинация с обилните парични стимули на Федералния резерв, ще потуши страховете на инвеститорите за евентуални колебания в бъдещето на глобалното стопанство и ще подхрани апетита им към придобиване на активи с по-висок риск. От друга страна, по-разточителните харчове ще раздуят още повече търговския дефицит и бюджетния недостиг на САЩ, а лихвените проценти ще останат изкуствено занижени - все  основания за преориентиране към вложения с по-висока възвръщаемост. 

Опонентите на това схващане  пък посочват, че фискалните стимули и големите разходи за изграждане на инфраструктура по-скоро ще засилят долара, най-вече срещу валутите на развитите държави, които не са зависими от износа на суровини. 

Не по-малко внимание заслужава наблюдавания напоследък ръст на доходността на щатските облигации и на  инфлационните  очаквания на пазарите.

Това окуражава паричните стратези на Федералния резерв, че монетарния им подход е правилен. Годишната възвръщаемост на базовите десетгодишни американски дългови книжа надхвърли 1.07% на 7 декември - най-високата стойност от март 2020-а насам, индексът на инфлационните очаквания достигна 2.05%, което е  двугодишен връх. 

В интервю за агенция "Ройтерс" на 7 януари директорът на клона на Федералния резерв в Ричмънд - Томас Баркин  посочи, че смята повишението на лихвените проценти на щатския дълг за част от "рефлационна търговия" (бел. ред. - на активи, чиято оценка расте в условията на по-бърз икономически подем, в съчетание  с по-висок ценови натиск и по-висока доходност, към които спадат по-рисковите инструменти). За Баркин това е признак, че инвеститорите залагат на бъдещ ценови, ръст когато изискват по-високи лихвени проценти, а не на обезпокоително затягане на финансовите условия. Според шефа на клона на Федералния резерв в Сейнт Луис - Джеймс Бълърд - "елементите за по-висока инфлация са налице" - "мощна фискална политика с вероятност за включване на още стимули", настояване на  "Федералния  резерв за   по-високи от целевите (2%) инфлационни равнища за определен период от време и икономика, подготвена за растеж в края на пандемията".  

Не трябва да се пренебрегват и тревогите на централните банки от поскъпващите техни  валути и падащия долар.

Европейската централна банка вече загатна, че следи внимателно случващото се на валутния пазар, защото валутният курс влияе върху паричната политика. Според експерти от бранша, евентуални вербални интервенции на институцията ще последват след пробив над 1.25 долара за едно евро. "Бенк ъф Джъпен" също не е доволна от поскъпващата йена.

Оттук нататък с особено внимание трябва да се следят три нива: 1.24 долара за евро като поредната психологическа бариера, 1.25 долара като първо ниво на сериозна съпротива и 1.2550 долара за евро. Ако те бъдат преодолени, това ще открие пътя към 1.28 щ. долара за евро - котировка, която някои банкери  обявиха, че очакват в края на годината. 

Надделява мнението, че в средносрочен план зелените пари ще продължат да поевтиняват, след като  в резултат на масовата ваксинация срещу COVID-19, се върне доверието в световното стопанство. Анализатори на "Голдмън Сакс" очакват спадът на долара да е най-слаб спрямо еврото и японската йена - с по още  2% до края на годината. А доларовият индекс, който следи цената на американската валута към основните й търговски конкуренти  - да се обезцени с нови 5%, след 7% през 2020-а.   

Валутни експерти на "Ейч Ес Би Си" подкрепят прогнозите на колегите си от "Голдмън Сакс" за по-слаб ръст на еврото и йената през тази година, защото те биха спечелили най-малкото  от върналия се инвеститорски глад за рискови активи. Английските банкери очакват, че зелените пари ще осчетоводят най-големи загуби срещу валутите, които са тясно обвързани с търгуваните на борсите стоки и суровини, като австралийския и новозеландския долар, и норвежката крона, защото те по правило поскъпват в условията на икономически възход. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във