Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЩЕ СПИРАТ ВРЕМЕННО ТЪРГОВИЯТА С КОМПЕНСАТОРКИ

Вниманието на участниците на пазара на компенсаторни записи през седмицата бе приковано от пресконференцията, в която взе участие и бъдещият заместник-министър на икономиката, който ще отговаря за капиталовия пазар, Калоян Нинов. На нея той отново повтори принципите на политиката на царското движение по отношение на тези инструменти. Новината бе, че търговията с тях вероятно ще бъде прекратена за около два месеца, докато всички книжа от този род бъдат обездвижени в Централния депозитар. Според някои от анализаторите на пазара обаче този срок ще е значително по-голям. Те припомниха, че за събирането на информация за компенсационните бонове, издавани за невърната земеделска земя, ще трябва да се обобщят данните от над 260 общински поземлени комисии. По-дълъг бе дори периодът, в който Центърът за масова приватизация (ЦМП) събираше информация за наличните компенсаторни записи през миналата и в началото на тази година.
Опасенията от нулева ликвидност на записите за определен период, като че ли принудиха брокерите да прекратят покупките за собствена сметка. Липсата на търсене понижи цените на лучниковките до 17% от номиналната им стойност. Към сряда някои от водещите играчи смятаха, че съвсем скоро ще станем свидетели и на нива от около 15 процента. Прогнозите им бяха опровергани съвсем скоро. В сряда следобед и в четвъртък на пазара се появи търсене за номинали за стотици хиляди левове. Това количество е в състояние да покачи цените заради ваканционно ниското лятно предлагане. Купувачи договаряха без пазарлъци, издадени в столицата книжа за 17.00-17.50 процента. Сделки се сключваха дори и по 18.50 лв. на 100 лв. номинал. Като причина за нарасналото търсене се сочи излизането на пазара на купувачи по приватизационни сделки. Запознати твърдят, че не става въпрос за фирмата, която през седмицата подписа договора за Илиянци. По-скоро с компенсаторки се запасяват купувачи на малки предприятия. Но дори и те могат да оказват влияние върху цената при ниската ликвидност на пазара.
Малко неочаквано положителният тренд оказа влияние и върху цените на земеделските бонове. Те се покачиха леко от 13 на 13.5 процента. Все още има оптимисти, които очакват с нетърпение обединяването на записите и боновете в единен инструмент. Допреди месец-два редица анализатори препоръчваха покупката на селски книжа с идеята, че след сливането им със записите, издавани по закона Лучников, техните котировки ще се изравнят. Все по-очевидно е обаче, че бъдещото обединение няма да се извърши на равни начала. С други думи, притежателите на 100 земеделски бона няма да получат същото количество от новия инструмент, а по-малко. Затова и интересът към книжата, емитирани от поземлените комисии, позамря.
Другата новина - за листването на обединените компенсаторни книжа на борсата, също бе преекспонирана от доста време насам в специализираните среди. Безспорно това ще помогне за формирането на по-справедливи за купувачите и продавачите цени на записите. Губещи от подобна стъпка ще са главно част от инвестиционните посредници, които дълго време се издържаха от такава търговия. Това пък означава, че качването на компенсаторките на борсата може да се окаже катализатор за отсяването на финансови къщи. Към момента лиценз за дейност като инвестиционен посредник имат 72 дружества. А ако към тях се прибавят и банките, се оказва, че на пазара се конкурират 99 играчи. За колко от тях ще има хляб и в бъдеще, ще покаже новото време.

Facebook logo
Бъдете с нас и във