Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЩЕ НАПРАВИ ЛИ ФЕД ОЩЕ КРАЧКА НАПРЕД?

През последните няколко дни търговците бяха наострили уши с надеждата да доловят дори и минимален знак, който ще им даде яснота доколко е мек Федералният резерв по отношение на бъдещата си лихвена политика. Стигна се дотам, че Бежовата книга на ФЕД, която иначе не предизвиква интерес , в сряда породи достатъчно силно брожение на пазара, влияейки и на съотношението на долара към останалите валути и на цените на държавните облигации.
Естествено, най-свежи изглеждат американските книжа. Доходността на двугодишните се понижи до 5.05% при 5.22% отпреди месец, петгодишните са при 4.96% срещу 5.18% отпреди месец, а десетгодишните вече са много близо до 5-те процента - 5.01% спрямо 5.19% отпреди месец.
На пазара вече има достатъчно смели купувачи на американски дълг, а проведеният през седмицата аукцион за двугодишни книжа показа достатъчно убедителен интерес.
У играчите на пазара все още се таи натрапчивото чувство, че всъщност икономическата среда в САЩ не е чак до такава степен променена, че да е налице достатъчно убедително доказателство за постигане на целта, преследвана с цикъла от повишаване на лихвите. Все пак е ясно, че крайната точка е близо и съответно е нормално да се търси някаква основателна причина. Може би това допълнително напряга пазара, който още не е сигурен ще направи ли още една крачка ФЕД, преди да спре и да се ослуша.
Оживлението при американските облигации внесе живец и при европейските книжа. Те завършват седмицата относително по-добре в сравнение с миналия период, като десетгодишните книжа са под 4% - около 3.94%, което наистина е геройско поведение. Въпреки че не видяхме цена 117, фючърсът на бунда демонстрира самочувствие, докосвайки 116.75 и изглежда добре подкрепен към момента.
Въпросът е дали тези нива не са достатъчно високи за едно поредно красиво пропадане надолу. Следващите две седмици ще е интересно - в четвъртък (3 август), Европейската централна банка (ЕЦБ) със сигурност ще повиши лихвата на 3% - нещо, което принципно би трябвало да е изтъргувано от пазара. След това пък ще се чуят познатите приказки за икономически растеж, инфлация и бдителност. Ако след очакваното вербално насилие цените на европейския държавен дълг оцелеят, можем да очакваме и по-силно възстановяване в следващите месеци след добрата база, която направиха на тези нива.
На 8 август пък предстои лихвеният анонс на ФЕД, който за първи път от доста време е обвит в толкова гъста мъгла. Шансовете за повишаване от 5.25% на 5.50% са 50/50 и каквото и да се случва дотогава - едва ли ще има промяна в съотношението на силите до момента, в който Бърнанки не застане пред микрофона. Дотогава достатъчно вода ще изтече, а въпросът е къде са скрити подводните камъни?

Facebook logo
Бъдете с нас и във