Банкеръ Daily

Пари и пазари

Ще надживее ли пандемията златният възход?

Мощният подем на златните котировки се натъква на екзистенциалния въпрос какво ще се случи с възхода им след като няколко едри фармацевтични компании обявиха през последните седмици, че са готови да пуснат на пазара ваксини с ефективност от около 95% и без особени странични ефекти.

Мнозина смятат златото за традиционен спасителен актив, който безусловно поскъпва в смутни времена. По тази логика началото на края на кризата би трябвало да е сигнал за обрат на неговата възходяща тенденция на движение. Жълтият метал обаче служи и като застраховка срещу инфлацията. И предвид огромните количества пари, изсипани в глобалното стопанство през тази година, всеки признак за увеличение на потребителските цени би трябвало да насочи средствата на инвеститорите към златото.  

През по-голямата част от 2020-а условията бяха особено благоприятни за жълтия метал: ударно работещи печатници за пари, отслабващ американски долар и глобална несигурност - все фактори, тласкащи нагоре златните котировки. Сривът на доходността на щатските ДЦК пък предизвика мощни ценови атаки на златото през юли и през август и изпрати котировките на суровината за незабавна доставка над 2075 щ. долара за тройунция.  

Впоследствие цените паднаха значително, но инвеститорите продължаваха да наливат пари в търгуваните на борсата златни фондове, които през октомври бяха "натъпкани" с почти 900 тона злато - над двойно повече отколкото в края на 2019-а. 

В рамките на няколко седмици обаче настъпи коренен обрат.

Когато на 9 ноември "Пфайзер" обяви първите резултати за ефективността на ваксината си златото загуби над 100 щ. долара за тройунция от пазарната си оценка и приключи деня на цена от 1861.68 щ. долара за тройунция след 1958.20 долара за тройунция на 8 ноември. Политическите боричкания в САЩ увеличиха съмненията дали ще има нови икономически стимули. Търгуваните на борсата златни фондове, които изиграха решаваща роля за тазгодишния възход на метала, се "изпразваха" от златни наличности в продължение на шест последователни дни, а залозите на хеджинговите фондове за поскъпване на златото паднаха до най-ниското си равнище за последните 17 месеца през седмицата до 17 ноември. 

Анализтори от бранша обясняват екшъна с положителните новини за ваксините срещу COVID-19, вдъхващи надежди за връщане към нормален начин на живот през пролетта. И макар че ниските лихви и вероятността за нова фискална покрепа на икономиката ще жълтия метал, подемът на златните котировки е загубил.и скоростта си в краткосрочен план. 

Възможно ли е възходящият пазар на златото да оцелее? 

Ключът за пореден път се крие в инфлацията. Златото достигна предишния си рекорд през 2011-а - точно след финансовата криза, когато централните банки пуснаха разнообразни схеми за масови парични облекчения и възродиха страховете от хиперинфлация в "стил Ваймар". Златните фенове обаче останаха разочаровани, защото инфлацията остана под контрол. 

Макростратегът на "Дойче банк" - Оливър Харви - смята, че този път ще е различно. Просто защото когато светът излезе от кризата от COVID-19, ще има огромно количество ликвидност и мошен скок на спестяванията, направени от заключените по домовете им хора, продължили да печелят пари. Харви посочва, че "ако инфлацията се повиши до 3-3.5 процента в развития свят, доста домакинства ще усетят подема". 

Някои анализатори пък сочат зелените пари като естествен съюзник на златото, което поскъпва когато доларът се обезценява. Както и усилията на централните банки в подкрепа на икономическото възстановяване, които също подкрепят жълтия метал. 

В полза на скъпоценната суровина е и фактът, че след като златните котировки потънаха след първите съобщения за ваксината на "Пфайзер", следващите не провокираха същата остра реакция и металът приключи търговията си за лека на "Модерна" с минимална промяна на 17 ноември - 1879.10 долара за тройунци срещу 1888.53 долара за тройунция при затваряне на пазара на 16 ноември. 

Въпреки това лагерът на песимистите се разраства.

"Макуайъри груп" обяви през седмицата "краят на цикличния възходящ пазар" на метала и изрази предположение, че вече сме видели максималните равнища на златните котировки. Банката обоснова прогнозите си с растящата вероятност масовите ваксинации да стартират до един-два месеца, както и с очакванията за по-висока доходност на десетгодишните американски облигации, която достигна най-високото си равнище от март след изявлението на "Пфайзер". Наличието на работещи ваксини ще намали и потенциала за бъдещи правителствени стимули, особено при поделен между демократи и републиканци щатски Сенат. 

Златото може да пострада и от преориентирането на инвеститорите към вложения в други класове активи, които имат потенциал да спечелят от възстановяването на икономиката. И дори при сценарий на отслабващ долар или растяща инфлация, скъпоценният метал може да загуби битката с Bitcoin като застрахователна опция. 

Или, както обобщават анализатори, когато вирусът попадне под контрол и доверието се възстанови, паричните мениджъри ще се върнат към риска и печалбите, което означава край на златния възход и вероятен обрат на цените. Не трябва да се забравя обаче, че става въпрос за ваксина, а не за лекарство и предстои дълъг път преди светът да излезе от кризата. 

Златото за незабавна доставка приключи седмичната си търговия с котировка 1870.14 щ. долара за тройунция. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във