Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЩЕ ДОУБИЯТ ЛИ ИНФЛАЦИЯТА?

Последните дни вдъхнаха известен оптимизъм на пазара на държавен дълг. Разбира се, трудно е да се говори за обръщане на тенденцията, но със сигурност пазарът поема въздух и прави почивка.
Фючърсът върху бунда направи няколко застрашителни опита за пробив под 114.60, но кога със свои сили, кога с чужда помощ успя да възстанови позициите си. В края на периода премина относително устойчиво над 115 - до нива 115.60, а доходността по десетгодишните бенчмаркови книжа успя да се понижи до 4.00 процента. Причините могат да се търсят в спада на борсите на Стария континент, което неминуемо води към преливане на ресурс в посока на фиксираната доходност, а през седмицата икономическите данни показаха спад в инвеститорското доверие.
Ако информацията за сериозен интерес към реални покупки се потвърди и интересът към тях се запази, може да се очаква още известно повишение на цените, но е факт, че когато пазарът пада, скоростта е доста по-впечатляваща.
Да не забравяме, че тепърва предстои напрежение по повод на лихвеното повишаване, спекулациите за размера му и безбройните интервюта от Европейската централна банка (ЕЦБ) в холивудски стил.
Технически на пазара е нужна корекция, след която биковете и мечките да премерят отново сила, но определено с оглед на несигурното поведение на пазара поддържането на късите позиции изглеждат по-логично.
И в САЩ също дойде време за кратка почивка. Десетгодишните книжа понижиха доходността си от 5.15 до 5.09%, а възстановяване на цените имаше по цялата крива на доходността. Водещите икономически индикатори отбелязаха спад, а и като цяло не пристигаха много жизнерадостни икономически новини за състоянието на американската икономика, което определено зарадва дългите позиции.
Двугодишните облигации в долари понижиха доходността си до 5.92% - при 5.97% отпреди седмица, петгодишните - до 4.96 от 5.02%, а кривата на доходността поддържа нормално състояние.
Категорично, ако новините от САЩ се запазят такива до юнското заседание на ФЕД, това ще е добър повод да бъде направена пауза в покачването на основната лихва. Освен ако не са решили да доубият инфлацията с още по-смъртоносно ниво на лихвените проценти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във