Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЩАТСКОТО СТОПАНСТВО ГУБИ СКОРОСТ

Стопанският растеж на страната се е забавил до 2.5% на годишна база през второто тримесечие, защото по-високите цени на бензина ограничават индивидуалното потребление. Икономисти, анкетирани от финансовата информационна агенция Блумбърг, прогнозират, че икономическият ръст на най-голямото световно стопанство ще се задържи на това ниво до края на годината.
Най-чувствително охлаждане се наблюдава в строителния бранш. Препродажбите на жилища в САЩ са намалели по-силно от очакванията през юли, в резултат на което се е създал най-големият контингент от непродадени къщи за последните десет и повече години. Това се обяснява с растящите лихви по ипотеките и високите цени на жилищния пазар, които отказват потенциалните купувачи от сделки. Продадените съществуващи апартаменти през миналия месец са намалели с 4.1% спрямо юни и с 11.2% в сравнение със същия период на 2005 година. Още по-драстичен месечен спад от 4.3% и годишен от 22% е налице при продажбите на новопостроени жилища през миналия месец. Същевременно средната продажна цена се е увеличила едва с 0.3% в сравнение с юли миналата година, което е най-символичният ръст от декември 2003 г. насам.
Директорът на клона на Федералния резерв в Чикаго Майкъл Москоу коментира на 22 август, че един от рисковете за щатското стопанство е, че постепенното охлаждане, което очаквахме, може да стане по-значително.
Свиващият се жилищен пазар и индивидуално потребление означава, че щатското стопанство става по-зависимо от бизнес потреблението като източник на сила, което се вижда от отчета на търговското министерство. Заявките за стоки за дълготрайна употреба (без транспортните съоръжения, които са с висока степен на колебания) са се увеличили с 0.5%, като икономисти очакваха показателят да спадне с 0.5 процента.
Новините от еврозоната бяха противоречиви. БВП на Франция през второто тримесечие е нараснал с 1.1% спрямо първото, съобщи Националната статистическа служба в Париж на 22 август. Най-голям принос за силния резултат имат корпоративните инвестиции, стимулирани от високото търсене в Европа и растящото индивидуално потребление на местна почва. Този растеж е най-мощен от четвъртото тримесечие на 2000 година. Потреблението на френските домакинства се е повишило с 0.7% спрямо първите три месеца на годината, а инвестициите на компаниите извън финансовия бранш - с 1.8 процента. Новите жилищни строежи са се увеличили с 9.3% спрямо второто тримесечие на миналата година.
Доверието на германските инвеститори е паднало до най-ниското си за последните пет години ниво през август заради опасенията, че растящите лихви и данъци ще навредят на растежа на най-голямото европейско стопанство. Индексът ZEW, който следи настроенията на германските анализатори и институционални инвеститори, се е понижил до -5.6 пункта срещу 15.1 през юли. Индикаторът, който следи икономическите очаквания, се изчислява на базата на отговорите на 307 инвеститори и анализатори като разлика между очакващите подобрение на условията през идните шест месеца и онези, които смятат, че ще има влошаване. След публикуването на резкия спад на индекса ZEW еврото поевтиня чувствително към щатския долар. Всъщност понижението започна още по време на сесията в Азия, където единната европейска валута се търгуваше в опасна близост до 1.30 щ. долара. По оценка на валутни анализатори една от причините е, че прекалено много търговци са очаквали тя да поскъпне.
Понижение за втори пореден месец през август бе отчетено и в доверието на германските бизнесмени, които също са обезпокоени от по-високите лихви и данъци. Индексът Ifo, който следи нагласите на бизнеса в Германия, е намалял от 105.6 точки през миналия месец на 105 през този. Икономистите, анкетирани от финансовата информационна агенция Блумбърг, очакваха показателят да спадне до 104.8 пункта, така че по-добрият резултат даде лек възходящ тласък на еврото към щатския долар.
В Япония търговският излишък през юли се е свил с 0.2% спрямо същия период на миналата година. Това е втори пореден месец на понижение на показателя заради по-ниския ръст на износа и високите цени на нефта, които качват стойността на вноса. Експортът е нараснал с 14.2% на годишна база, а импортът - с 16.8% след 18.3-процентния скок през юни.
Анкетираните от Блумбърг 13 икономисти понижиха на 2.7% прогнозите си за икономическия растеж на Страната на изгряващото слънце през тази година след като през второто тримесечие нейния БВП се увеличи по-слабо от очакванията и поради опасенията, че охлаждането на щатската икономика, където се реализира над една пета от японския износ, ще влоши експортните резултати. В периода април-юни Япония отчете 0.8% годишен ръст срещу 2.7% през първите три месеца, а износът отчете едва 0.9-процентно увеличение срещу 2.7% през предишните три месеца. Някои анализатори очакват японският икономически растеж да се забави още повече през 2007-а и 2008-а, когато по-високите разходи за обслужване на заемите ще започнат да ограничават потреблението. Бенк ъф Джъпен, която през юли качи основната лихва на 0.25% за първи път от почти шест години, може да я увеличи до 1.25% до края на фискалната 2007 година. Прогнозите им са за 2.4% ръст на БВП през отчетната година, която приключва на 31 март 2007-а, и 2.2% през идната финансова година.
Същевременно валутни експерти от Ситигруп очакват през август щатският долар да отчете първия си месечен ръст към японската йена. От началото на месеца зелените пари са поскъпнали с 1.6% спрямо японската парична единица. За сведение, през всяка от последните осем години щатският долар се е обезценявал към японската йена средно с 2.59%, сочат данни на Блумбърг.
У нас междубанковият валутен пазар беше доста активен през седмицата. Среднодневните изтъргувани обеми бяха в размер на 238 млн. евро (466 млн. лева). Сделките в щатски долари заемаха 8.5% от купената и продадена валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във