Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЩАТСКИТЕ ИЗБОРИ ПАРАЛИЗИРАХА ВАЛУТНИТЕ ПАЗАРИ

Валутните анализатори се обединиха около мнението, че ако Буш-младши спечели изборите, това би повишило стойността на щатската валута, въпреки че подобен изход вече е отчетен в котировките. Ал Гор, според техните прогнози, е шансът на еврото - ако победи той, обединената валута ще скочи рязко към долара. Експертите мотивират предвижданията си с факта, че икономическият екип на републиканците осъди категорично участието на Федералния резерв в координираните интервенции в подкрепа на еврото на 22 септември. Визират се също и намеренията им да използват част от щатския бюджетен излишък за намаляване на данъците, което би стимулирало допълнително бизнеса в страната.


Още един призрак се натрапваше през цялата седмица в съзнанието на валутните търговци - заплахата от намеса на Европейската централна банка на международните валутни пазари. Той се оказа съвсем от плът и кръв, защото ЕЦБ действително интервенира още в понеделник, а след това - и в края на седмицата. Въпреки че по традиция банкерите отказаха коментар за обемите и валутите, които са продавали срещу евро, дилърите твърдят, че първоначално банката е интервенирала само срещу щатския долар, а на 9 ноември - и директно срещу йената.


Любопитен акцент през изминалата седмица бяха признанията на нюйоркския клон на Федералния резерв, че щатските монетарни власти действително са взели участие в съвместните интервенции на централните банки от Г-7 в подкрепа на еврото на 22 септември. От банката потвърдиха, че тогава Щатите са купили 1.5 млрд. евро, поделени поравно между Федералния резерв и Министерството на финансите. По-интересното в случая обаче е, че и американците се присъединиха към агитката, оценяваща намесата на международните валутни пазари като успешна. Според изпълнителния вицепрезидент на нюйоркския клон на щатската централна банка Питър Фишер рядко използваните като възможен инструмент интервенции са били проведени в условията на еднопосочен пазар, с непрекъснато поевтиняващо към щатския долар евро и при високи пазарни колебания. В този смисъл интервенциите са успешни, доколкото са прекъснали еднопосочната пазарна психология и са подкрепили единната европейска валута за няколко дни. Йезуитското тълкуване на участието на САЩ в съвместната акция в стил Грийнспън внася нов и съществен нюанс в първоначалните обяснения на щатското финансово министерство. То обоснова намесата си в операцията с опасенията от потенциалните усложнения, които слабото евро би нанесло върху световната икономика. Явно, втората трактовка на щатското участие в спасителната акция се вписва повече в твърденията на финансовия министър Лорънс Съмърс, че неговото ведомство поддържа политика на силен долар.


В подобен мъгляв стил бяха и коментарите на главния икономист на ЕЦБ Отмар Исинг, който също определи интервенциите на ЕЦБ на международните валутни пазари като успешни. Според него те са изпълнили целта си, защото банкерите никога не са си поставяли за задача да постигнат конкретно обменно ниво. Те са успешни и защото са показали, че ЕЦБ смята еврото за подценено не само на думи. Шефът на Бундесбанк Ернст Велтеке пък заяви, че интервенциите са изпратили важен психологически сигнал не само на пазарите, но и на хората, живеещи в еврозоната.


Но валутните играчи очевидно не са на същото мнение, защото използват всяка интервенция, за да продават единната европейска валута на по-изгодни нива - около и над 86 цента към долара.


У нас междубанковата валутна търговия беше активна, със среднодневни изтъргувани обеми в размер на 156.5 млн. г. марки при 34.3-процентно участие на щатския долар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във