Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Щатските индекси излетяха в небесата

Петър Драмов

"УниКредит Булбанк" АД

 

Решението на сенатската бюджетна комисия да одобри плана на Тръмп за намаляване на данъчното бреме в САЩ имаше много по-голям отзвук за международните пазари, отколкото поредното севернокорейско "пушкане"  с ракети.

Инвеститори и дилъри следяха необуздания възход на щатските борсови индекси, подкрепян от по-добрите от очакваните финансови резултати на технологичните и търговските компании. Индексът Down Jones Industrial Average е с нова, недостигана досега рекордно висока стойност от 23 850 пункта, което е с 550 пункта повече от  равнищата в  средата на месеца. Спрямо началото на годината повишението е с цели 4100 пункта, което се равнява на близо 21% възвръщаемост от инвестиции в корпоративни книжа.

Джером Пауъл, следващият гуверньор на Фед, даде недвусмислено да се разбере, че ще води последователна парична политика в унисон с провежданата на своите предшественици Бен Бернанке и Джанет Йелън. Той потвърди, че лихвите ще се повишават, а балансът на Фед ще намалява. Ето защо не трябва да се учудваме, че доходността на десетгодишните щатски държавни облигационни емисии отскочи с 8 базисни точки - при това в рамките само на един ден, и достигна 2.4% на годишна база.

Измина една седмица, в която алчността за по-големи печалби доминираше над страха от загуби. В тези смутни времена природата на инвеститорите ги подтиква към придобиването на по-рискови, но и по-доходни активи, каквито са корпоративните книжа, и ги принуждава да разпродават инвестициите си в сигурните държавни ценни книжа.

В този глобален водовъртеж, обхванал световните финансови пазари, българските книжа запазиха абсолютно самообладание. Цената им - и съответно доходността, не помръднаха  и се запазиха на нивата си отпреди седмица. Най-дългосрочната ни емисия - с падеж 2035 г., продължава да се търгува на цена 112.16 евро за 100 евро номинал, осигуряваща доходност от 2.27% на годишна база. Сделките с български книжа с падежи през 2028-а, 2027-а и 2024 г. се случват на същите равнища, на каквито бяха преди седмица. Доходността им се запази и е съответно - 1.50, 1.23 и 0.66%, на годишна база. Възвръщаемостта на двете ни най-краткосрочни емисии - с падежи 2023-а и 2022 г., също се запази на нивата отпреди седмица - 0.23 и 0.01%, на годишна база.

Министерството на финансите ще пусне в обращение 80 млн. лв. номинална стойност държавни ценни книжа. На 4 декември Българска народна банка ще обяви спечелилите в наддаването на проведения от нея аукцион. Това е трето отваряне на тази държавна облигационна емисия с падеж 27 март 2025 година. Досега от нея на първичен пазар са реализирани общо 170 млн. лв. номинална стойност. Всъщност това ще е последният за годината търг, чрез който ведомството на Владислав Горанов  ще се финансира от  вътрешния  междубанков пазар.

Свръхликвидността на банковата ни система нарасна с 1.6 млрд. лв. за последната една година, достигайки вече 14 млрд. лева. Тази сума тежи със страшна сила върху доходността на българските държавни ценни книжа. Достигнатата доходност на първия за 2017-а аукцион - за десетгодишни книжа, беше 1.76% на годишна база, докато в момента те се договарят при 1.16 на сто. Доходността на четиригодишните ни книжа пък потъна - от плюс 0.18% в началото на годината, до минус 0.18% в момента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във