Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЩАТСКИЯТ ИЗБОРЕН ВОДЕВИЛ ЗАСЕНЧИ ВАЛУТНИТЕ ПАЗАРИ

Основните конвертируеми валути се търгуваха в тесни граници почти през цялата седмица в очакване да бъде разсечен гордиевият възел на изборите за президент на САЩ. Въпреки че повечето валутни анализатори се обединиха около мнението, че евнтуалната победа на Джордж Буш-младши вече е отчетена в обменните нива, все още съществува висока доза несигурност за краткосрочните тенденции в движението на щатския долар. Опасността от интервенции в подкрепа на еврото от страна на Европейската централна банка също не е изчезнала. Подхранват я словесно различни международни финансови и банкови величия.


Най-съществени промени претърпяха йената и швейцарският франк. Японската валута поевтиня и към щатските пари, и към еврото поради политическата нестабилност в страната и вследствие на призивите за оставка на премиера Йоширо Мори. Франкът пък се обезцени значително спрямо щатския долар поради постепенното оттегляне на инвеститорите, вложили парите си в него като традиционната резервна валута, към която прибягват, когато има кризисни ситуации отвъд Океана.


С умерен интерес се очакваха резултатите от поредното съвещание на паричния комитет (FOMC) на Федералния резерв. То приключи на 15 ноември и точно според очакванията на него бе решено основната щатска лихва по федералните фондове (при която местните банки си разменят депозити оувърнайт) да остане без промяна - 6.5% годишно. Централните банкери обосноваха решението си с очевидните признаци за охлаждане на бурния икономически растеж на САЩ. Другият им аргумент бе намалялото потребление на бизнеса и домакинствата под нивото на увеличение на производителността на труда. Но Федералният резерв предупреди, че инфлацията продължава да заплашва националната икономика и може да нарасне в бъдеще поради липсата на достатъчно свободна работна ръка и заради високите цени на енергийните източници. Повечето икономически анализатори смятат, че FOMC няма да променя основните лихви по щатския долар поне до първото тримесечие на 2001 г., след като ги увеличи общо с 1.75% от миналата година насам.


Ако се вземат предвид фундаменталните показатели, оборотите на щатската икономика действително се забавят. През третото тримесечие БВП на страната се увеличи само с 2.7% на годишна база, в сравнение с регистрирания ръст от 4.8% през първото и 5.6% през второто тримесечие. Частното потребление, което скочи леко през третото тримесечие, през октомври отново започна да се укротява. А жилищното строителство - най-чувствителният към лихвените повишения сектор от икономиката, през последните месеци се сви значително. На 14 ноември Федералният резерв съобщи, че индустриалният продукт на САЩ през октомври е намалял с 0.1%, което се дължи на резкия спад в производството на автомобили и на обществени услуги. Инфлацията пък се запазва сравнително ниска, индексът на потребителските цени през октомври се е повишил само с 0.2% - доста под септемврийския си скок от 0.5 процента.


Управителният съвет на Европейската централна банка проведе своето редовно съвещание един ден след Федералния резерв. Но взе същото решение - да не променя основните лихвени проценти на еврозоната. И тази новина не предизвика изненади, защото 87% от интервюираните от Бридж Нюз и Бридж Фокъс финансови анализатори в Европа прогнозираха, че ЕЦБ засега няма да пипа лихвите. Същевременно 78% от тях споделиха, че основните лихвени нива по еврото все още не са достигнали максималните си стойности.


Икономическите новини от еврозоната бяха сравнително добри, въпреки че никой не им обърна особено внимание. БВП на Италия през третото тримесечие се увеличи с 0.5% в сравнение с второто и с 2.4% на годишна база. А индустриалният продукт през септември остана без промяна спрямо август и се повиши с 5.1% спрямо същия период на миналата година. В Испания през третото тримесечие БВП се увеличи с 4.1% годишно на фона на прогнозирания от испанската централна банка 4-процентен икономически ръст през 2000 година. Германската икономика обаче продължава неубедителното си представяне. Индексът на доверие на потребителите през октомври спадна с още два пункта спрямо септемврийската си стойност.


Цените на едро в Германия през октомври продължиха възходящия си тренд, като нараснаха със 7.4% годишно - най-високият ръст на показателя от февруари 1982 г. насам.


Засега краткосрочните и средносрочните тенденции за цената на еврото са негативни и само периодичните заплахи от нови интервенции спасяват валутата от срив.


У нас междубанковата валутна търговия остана в нормални граници. Среднодневните изтъргувани обеми бяха в размер на 108.6 млн. г. марки с 36-процентно участие на щатския долар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във