Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЩАТСКИЯТ ДОЛАР СПРЯ ЗА ОТДИХ

След резкия си ръст към еврото щатската валута започна да омеква. От една страна, възходящото движение бе прекалено бързо и е необходимо да се насити новият диапазон на търговия. Зелените пари поскъпнаха с 8% спрямо еврото, откакто на 15 юли се докоснаха до исторически максимум от 1.6038 долара за едно евро, а ръстът към японската йена от началото на август насам е 4 процента. Отрицателно влияние на щатската валута оказват и подновените тревоги на инвеститорите за реалното състояние на американската икономика и финансова система. Загубите на банките от инвестиции в кредитни продукти продължават да се трупат, а положението на най-големите щатски ипотечни агенции Фани Мей и Фреди Мак остава неясно, въпреки ангажиментите, които пое към тях финансовият министър Хенри Полсън. В края на седмицата пък изтече информация за неуспешния край на тайните преговори на щатския играч от Уолстрийт Лиймън брадърс за продажба на 50% дял от банката на инвеститори от Южна Корея и Китай.
Фундаменталните данни също не са обещаващи. Броят на новите жилищни строежи в САЩ през юли е бил най-нисък за последните 17 години, като е паднал с 11% спрямо същия период на миналата година до 965 хиляди. С 18% е намалял и броят на внесените разрешителни за строеж - белег за бъдещата активност в бранша. Данните възраждат опасенията, че по-стриктните правила за кредитиране, растящите разходи за обслужване на заемите, падащите цени на имотите и рекордно високият брой отнети заради просрочени ипотеки жилища ще продължат да потискат жилищните продажби и да свиват сектора. Което, в комбинация с продължаващите съкращения на работни места и влошаващата се кредитна криза, ще продължи да отслабва щатското стопанство до края на тази и през следващата година.
Производствените цени в САЩ са се увеличили с 1.2% през юли - двойно повече от прогнозите на икономистите, съобщи на 19 август американското министерство на труда. Базовата им съставка, в която не влизат горивата и хранителните продукти, е нараснала с 0.7 процента. На годишна база юлските цени на едро са скочили с 9.8%, а базовата им съставка - с 3.5% - най-мощно от 1991-а насам. Котировките на нефта обаче са паднали с 21% от началото на юли насам, на медта - с 15%, а на зърното - с 14%, което отслабва ценовия натиск върху компаниите. Официални представители на Федералния резерв очакват забавянето на стопанството успоредно със стабилизирането на стойността на борсовите стоки да помогне за овладяване на инфлационния натиск.
Новите молби за обезщетения при безработица са намалели с 13 хил. през миналата седмица до общо 432 хил. към 16 август - малко по-добра от очакваната стойност. Юлският индекс на водещите индикатори обаче е загубил 0.7% - най-резкият му спад от август 2007-а насам, което влошава стопанските перспективи на страната.
Инфлацията в Германия
измервана чрез индекса на производствените цени, е скочила с 8.9% годишно през юли - най-високата й стойност от октомври 1981-а насам, и засили спекулациите, че Европейската централна банка ще бъде принудена да остави без промяна (4.25%) основната лихва на еврозоната дори при очевидните признаци за охлаждане на стопанството на общността. Увеличението се дължи основно на факта, че компаниите прехвърлят по-високите си разходи за енергия на потребителите. Растящите цени пък водят до претенции за по-високи трудови възнаграждения, което допълнително тласка нагоре инфлацията, ограничава покупателната способност на германците и ограничава растежа. Бундесбанк съобщи на 18 август, че икономическата активност в страната може да остане слаба за известно време, а стопанството вероятно ще има сух период през второто полугодие.
Доверието на германските инвеститори се е повишило над очакванията на икономистите през август след поевтиняването на еврото и на нефта. Индексът, следящ нагласите на германските анализатори и институционални инвеститори, е нараснал до минус 55.5 пункта от минус 63.9 през юли. Новата конфигурация на световните пазари вдъхва известно успокоение, че краят на тунела се вижда, по мнението на експерти от бранша. Въпреки това БВП на Германия през третото тримесечие на 2008-а едва ли ще се увеличи с повече от 0.1%, прогнозира икономическият институт DIW.
Експерти на Дойче Банк очакват ЕЦБ да понижи основната лихва на еврозоната през първото тримесечие на идната година, а еврото да падне до 1.45 щ. долара до края на 2008-а.
Търсенето на жилища под наем във
Великобритания
е нараснало най-рязко за последните десет години през второто тримесечие на 2008-а, показва проучване на Кралския институт на заклетите инспектори. През този период броят на брокерите, които са съобщили за сключени нови договори за наем, е бил с 37% повече, отколкото на колегите им, които отчитат спад на този вид контракти. Основната причина е, че собствениците на жилища предпочитат да ги дават под наем в условията на спад на продажбите. Средната цена, на която се търсят жилища на Острова, е паднала с 4.8% през август спрямо същия период на 2007-а, след като банките ограничиха отпускането на заеми и натоварват кредитополучателите с повече разходи.
Доверието на английския бизнес относно икономическите перспективи на страната е паднало до най-ниското си от поне шест години ниво през юли, се отбелязва в проучване на над 200 компании, публикувано в началото на седмицата от Лойдс Ти Ес Би груп. Индексът на нагласите на бизнесмените за следващите 12 месеца се е понижил до 22 пункта от 32 през юни. БВП на Острова през второто тримесечие е нараснал със символичните 0.1 процента.
Огласените откъси от последното съвещание на паричния комитет на Бенк ъф Инглънд на 7 август показват, че мненията на стратезите на лихвената политика са се разтроили. Банковият управител Мървин Кинг и шестима негови колеги са гласували основната лихва на Великобритания да остане без промяна - 5 процента. Тимъти Бийзли е настоявал за лихвено увеличение като превантивна мярка за закотвяне на инфлационните очаквания. Дейвид Бланчфлауър пък е призовал за снижение на лихвения процент, след като централната банка е намалила прогнозите си за стопанския растеж на страната. По оценка на анализатори банкерите едва ли ще постигнат консенсус по темата през идните няколко месеца, защото основните мерки трябва да бъдат насочени към избягване на ценовата спирала от увеличението на заплатите, което обаче е за сметка на растежа.
Бенк ъф Джъпен
остави без промяна - 0.5%, основната лихва на Япония на редовното съвещание на паричния си комитет на 19 август, след като отсъди, че перспективите пред местната икономика се влошават. Управителят на централната банка Масааки Ширакава и шестимата му колеги коментираха в специално изявление, че стопанският растеж ще бъде муден в краткосрочен план и вероятно ще се върне постепенно към умерени темпове, след като отслабне ценовият натиск на суровините и световната икономика започне да се възстановява. Решението за лихвите е било взето единодушно.
Анализаторите обаче не очакват Бенк ъф Джъпен да снижи кредитните разходи, защото Ширакава се опасява, че прекалено ниските лихвени проценти ще прегреят икономиката, след като се възстанови. Според Тейзо Тайа - бивш член на паричния комитет на японската централна банка, нормализация на лихвите ще започне веднага след като икономиката покаже признаци на съживяване. Той все още не може да предскаже лихвен ръст до края на тази и дори в началото на идната година.
У нас валутната търговия на междубанковия пазар през поредната гореща седмица на август беше доста активна. Среднодневните изтъргувани обеми валута достигнаха 2371 млн. евро (4637 млн. лева). Сделките в щатски долари заемаха 1.35% от купената и продадена валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във