Банкеръ Daily

Пари и пазари

Щатският долар - перфектният "пандемичен" барометър

Докато следят скоростния срив  на световното  стопанство, експертите  не изпускат от погледа си  възходите и спадовете на зелените пари. Защото са убедени, че те са сигурен белег дали пазарния хаос отстъпва или се задълбочава.

Гениите от Уолстрийт имат огромен набор  от индекси като например VIX (който следи размаха на пазарните колебания, респ. страховите нагласи на пазарните играчи), за да оценят колко рискови и стресирани са финансовите пазари. В момента обаче те разполагат с нещо много по-достъпно и по-просто. Смесицата от паника и реален недостиг на ликвидност притискат корпорации, централни банки и инвеститори по света да трупат долари - идеален ориентир за степента, в която се  влошава положението.  

Банката за международни разплащания е стигнала до заключение, че американската валута е ключов индикатор за банковия риск. По време на най-тежките моменти от глобалния ликвиден спазъм, през миналия месец щатският долар поскъпна рязко защото всички големи институции се втурнаха да се сдобият с доларово финансиране.

Доларовият индекс на "Блумбърг" нарастваше в продължение на десет поредни дни - до 23 март, успоредно със задълбочаването на доларовия недостиг.  Възходът загуби ускорение и секна когато Федералният резерв въведе нови ликвидни мерки (подсилени суапови валутни линии с други централни банки), за да задоволи търсенето. Доларовият индекс се повиши отново на 2 и 3 април, след огласените данни за огромния брой на подадените молби за обезщетения при безработица в Щатите и за скока в числото на освободените от работа американци. В началото на седмицата възходът на зелените пари  донякъде спря заради породилия се оптимизъм, че смъртните случаи от коронавируса започват да намаляват в най-поразените регионит. 

Или, както заключава Дейвид Льовингер - анализатор в мениджъра на фондове TCW Group - "когато пазарите се разлюлеят и се появи бясно търсене на доларово финансиране, американските пари са по-добра мярка за оценка на системния риск, околкото  традиционните валутни убежища". Той припомня, че дори йената и швейцарският франк са изоставали след долара през миналия месец "по време на периода от върхов пазарен стрес".

Разбира се, зелените пари не са единственият полезен барометър. Търговците следят зорко и обезпокоителния скок на валутните суапови контракти, над 20-процентния срив на индекса S&P 500 и погрома на пазара на високорисковите облигации, за да се ориентират дали най-лошото е минало. Но като основна световна резервна валута доларът изпъква над всички. 

Поевтиняването на зелените пари ще изпрати сигнал за подобряване на икономическата перспектива, коментира Майкъл Хартнет - главен инвестиционен стратег на "Бенк ъф Америка". Той прогнозира, че когато доларовият индекс на Intercontinental Exchange - водещ индикатор за международната стойност на зелените пари - падне под 96 пункта, можем да се надяваме, че лошото е зад гърба ни. Засега той е малко над 100 точки. Индексът е "най-добрият барометър" за проследяване на щетите, нанесени на пазарите от COVID-19, твърди Хартнет. По-слабият долар ще предизвика обрат от сегашния консенсус за дефлация към стагфлация - слаб икономически растеж при по-висока инфлация, смята банкерът. 

Засега, въпреки огнищата на оптимизъм, настроението е по-скоро мрачно. "Голдмън Сакс груп" прогнозира, че щатското стопанство може да се свие с 34% на годишна база през второто тримесечие. Германия очаква най-мощния икономически срив откакто през 1970-а започват да се събират статистически данни - с 9.8% през второто тримесечие, по оценка на водещия германски институт IFO. Индустриалните сектори на Китай пък се сблъскват със сериозни  трудности заради прекратилите дейността си основни клиенти от Европа и САЩ. Всичко това тласка инвеститорите към зелените пари. В тази връзка МВФ обмисля нова програма, която да помогне за преодоляване на световния доларов недостиг и да подкрепи Федералния резерв в усилията му да гарантира плавното движение на американската валута по света.

В обедната валутна търговия на 8 април котировките се движеха в близост до 1.085 щ. долара за едно евро. А американският милиардер и филантроп Рей Далио предупреждава, че кешът се е превърнал в боклук заради огромните икономически стимули, а и заради пуснатите в  действие  печатници на пари. Съветът му е хората да инвестират по-скоро в известни количества злато и фирмени акции. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във