Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЩАТСКИЯТ ДОЛАР ПЕЧЕЛИ НА ВСИЧКИ ФРОНТОВЕ

динната европейска валута продължи да поевтинява драстично и падна до нови, невиждани от шест месеца насам минимуми към щатския долар. Най-обезпокоителен за еврото в дългосрочен аспект се оказа масивният отлив на директни инвестиции от еврозоната. През март стойността им достигна колосалната сума от 42.3 млрд. евро, срещу прилив на 6.1 млрд. евро под формата на портфейлни инвестиции. Това означава, че от Евроленд са отпътували 36.2 млрд. евро. Прибавени към мартенския дефицит по текущата сметка на Обединена Европа от 2.8 млрд. евро, те оставят т. нар. базов баланс през март на червено с 39 млрд. евро. Същевременно инвестиционната банка Ю Би Ес Уорбърг (UBS Warburg) съобщи, че миналата седмица от континентална Европа са изтекли 320 млн. щ. долара, като 266 млн. щ. долара от тях са се приютили в САЩ. Това означава преди всичко, че натискът върху еврото ще продължи. Публикуваните фундаментални икономически показатели от еврозоната също не са утешителни. Доверието на френския бизнес продължава да се топи и показателят, който отразява неговата стойност, през май достигна 104 пункта срещу 107, прогнозирани от анализаторите. През април индексът на потребителските цени във Франция се е увеличил с 0.2% в сравнение с март и с 3.4% в сравнение със същия период на миналата година. През същия месец без работа са били 8.7% от работоспособните французи. Финансовото министерство на страната прогнозира, че БВП през 2001 г. ще се увеличи по-скоро с 2.7, отколкото с 3.1% поради това, че икономическият спад в САЩ бе по-рязък от очаквания.
Според управителя на Бундесбанк Ернст Велтеке, слабостта на еврото се дължи на различните очаквания за тенденциите в икономиките на САЩ и на Евроленд. Той, както и вицепрезидентът на ЕЦБ Кристиян Нойер не изключиха интервенциите като потенциален инструмент за борба с обезценяването на валутата, но отбелязаха, че за този ход никога не се говори открито. Президентът на холандската централна банка Нут Велинк разкритикува прекаленото взиране в котировките на единната европейска валута и заяви, че не е недоволен от сегашното й обменно ниво.
Бомбата, както обикновено, хвърли шефът на ЕЦБ Вим Дуйзенберг. Той заяви, че банката би се разтревожила от стойността на еврото единствено ако тя се отрази върху ценовата стабилност - забележка, която с един замах изтри всички страхове от евентуална намеса на ЕЦБ в подкрепа на валутата.
Щатският долар се възползва пълноценно от неблагополучията на еврото, за което помогнаха и някои обнадеждаващи новини от икономическия фронт. Въпреки отслабващото стопанство на САЩ, индивидуалното потребление през април там се е увеличило с 0.4% - най-високият му ръст от началото на годината насам, докато персоналните доходи са нараснали само с 0.3 процента. Същевременно, индексът на доверие на щатските потребители през май е достигнал 115.5 точки срещу 109.9 през април. По този повод шефът на клона на Федералния резерв в Чикаго Майкъл Москоу каза, че потреблението е от решаваща важност за ръста на БВП на САЩ, защото заема две трети от обема му. Изпълнителният директор на банката в Далас Робърт Мактиър пък заяви, че не очаква по-висок от 1.3% ръст на продукта през второто тримесечие на годината. Докато икономическият съветник на щатския президент Лорънс Линдзи прогнозира 3% ръст на щатския БВП до края на тази или в началото на следващата година.
Японската йена поскъпна доста забележимо към еврото и се установи под 120 йени за един щатски долар въпреки растящите проблеми на местната икономика. Индустриалната продукция през април е намаляла с 1.7% при прогнозиран ръст от 1 процент. Средното потребление на домакинствата през този месец пък е спаднало с 4.4% в сравнение със същия период на миналата година. А безработицата се задържа на 4.79 процента. Броят на новостроящите се жилища през април е намалял за четвърти пореден месец. Най-тревожно обаче се оказва положението с лошите кредити в балансите на водещите японски финансовокредитни институции. В края на март 2001 г. четирите новосформирани банкови групировки и петте независими местни банки са имали несъбираеми вземания на обща стойност 18.03 трлн. йени срещу 17.98 трлн. йени в края на март 2000 г., въпреки отписаните лоши кредити. Което означава, че те трупат нови съмнителни заеми. Управителният директор на МВФ Хорст Кьолер изрази мнение, че слабата йена ще стимулира икономическия растеж на Япония, но страната не трябва да прибягва към подобна мярка за ускоряване на стопанския оборот. По-скоро би следвало да се преразгледа данъчната система и да се преразпределят приходите от някои данъци, които по традиция се използват само за строеж и поддръжка на пътната мрежа.
У нас междубанковият валутен пазар бе много активен. Средно на ден се търгуваха по 203 млн. г. марки, като търговията в щатски долари заемаше 27% от сделките.

Facebook logo
Бъдете с нас и във