Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЩАТСКИЯТ ДОЛАР НА ПЕЧАЛБА ПРЕЗ АПРИЛ

Щатският долар постигна през април първия си от началото на годината месечен ръст към еврото заради очакванията на пазарните играчи, че след лихвеното понижение на 30 април щатските централни банкери ще спрат да си отдъхнат. И се оказаха прави. На редовното си съвещание в края на миналия месец паричният комитет на Федералния резерв взе решение да намали с 25 базови точки - до 2%, лихвата по федералните фондове и определи досегашните лихвени редукции като значителни, което намеква за пауза. Зелените пари спечелиха и срещу японската йена, след като ръстът на щатските акции окуражи инвеститорите с взети назаем пари от Япония (т. нар. carry trades) да увеличат вложенията си в активи с по-високи доходи. През април щатската валута е поскъпнала с 5.3% към японската и с 1.5% спрямо единната европейска парична единица. Все пак през първите четири месеца на 2008-а доларът продължава да е с 6.6% по-евтин към еврото и с 6.9% под миналогодишната си стойност към йената. Усреднената оценка на 41 валутни анализатори е за 1.58 щ. долара за едно евро в края на юни и 1.49 щ. долара за евро към края на годината.
БВП на САЩ е нараснал с 0.6% годишно през първите три месеца на тази година благодарение на по-високите фирмени складови запаси. Потреблението на домакинствата, което допринася за около 70% от икономиката на страната, се е увеличило едва с 1% - най-слабо за цялото време от второто тримесечие на 2001-а насам. Жилищните цени през февруари са се понижили с 12.7% спрямо същия период на 2007-а и вероятно ще продължат надолу заради трупащите се необслужвани ипотеки и опразнени жилища за продажба. Продължаващият спад на жилищния пазар продължава да оказва низходящ натиск и върху доверието на щатските индивидуални потребители, което през април е намаляло до 62.3 пункта от 65.9 през март.
Европейската комисия понижи прогнозата си за икономическия растеж на 27-те държави членки на Европейския съюз през тази година. Очакванията на Брюксел са за 2% увеличение на БВП през 2008-а и 1.8% през 2009-а. Прогнозите за еврозоната са за ръст на БВП от 1.7% през тази и 1.5% през идната година. Заключението на анализаторите в ЕС е, че финансовият смут се е оказал по-дълбок, по-обхватен и по-продължителен, докато спадът в САЩ вероятно ще е по-чувствителен и ще се проточи по-дълго от първоначалните прогнози. ЕК очаква 3.6% годишна инфлация в ЕС през тази година и последващо понижение до 2.4% през идната. За еврозоната прогнозите са за 3.2% през 2008-а и 2.2% през 2009-а, с други думи - над предпочитания инфлационен таван от 2% на Европейската централна банка.
Междувременно, доверието на европейските бизнесмени и на домакинствата е паднало до най-ниското си от август 2005-а насам равнище през април, което предполага, че скъпото евро и рекордните цени на нефта и на храните вредят на стопанския растеж. Индексът, отчитащ нагласите на населението и на корпоративните мениджъри от еврозоната, се е понижил от 99.6 пункта през март на 97.1 през миналия месец, съобщи на 30 април ЕК. Отделен отчет сочи, че годишната инфлация през април се е забавила до 3.3%, а безработицата се е задържала на рекордно ниските 7.1% през март. Априлският индекс на продажбите на дребно в общността пък е паднал до сезонно коригираните 41.8 пункта от 48.2 през март. Всички стойности под 50 точки са белег за спад в сектора.
Бенк ъф Джъпен остави без промяна - 0.5%, основната лихва на Япония. Така тя продължава да е най-ниска сред седемте най-развити световни стопанства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във