Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Щатският долар - между Тръмп и Пауъл

Доналд Тръмп и Джеръм Пауъл

Щатският долар се стабилизира на 7 октомври и поевтиня към повечето си основни валутни конкуренти.  Това се  случи  след първоначалния скок, предизвикан от изненадващото решение на президента Доналд Тръмп да анулира преговорите за нови икономически стимули със законодателите - демократи за времето до президентския вот на 3 ноември, което пък засили   търсенето на сигурни активи, а първенец сред тях е  американската валута. В следобедната търговия на 7 октомври доларовият индекс слезе под 94 пункта (93.73), еврото се изкачи над 1.1770 долара, а швейцарският франк поскъпна до 0.9165 за един долар. 

Отлагането на дебатите за нова порция фискални стимули бе  обявено  ден след предупреждението на председателя на Федералния резерв Джеръм Пауъл, че икономическото възстановяване на САЩ ще е слабо, ако няма  достатъчна държавна помощ. В предварително подготвен текст на речта си за виртуалната конференция с домакин Националната асоциация за бизнес икономика на 6 октомври Пауъл посочи, че "прекалено малка подкрепа ще създаде ненужни препятствия пред домакинствата и бизнеса". 

Пауъл и колегите му обещаха да държат лихвите близки до нулата докато националната икономика не се възстанови до максимална заетост и настояват Конгресът да одобри допълнителни фискални стимули над вече отпуснатите грубо 3 трлн. щ. долара. Законодателите започнаха да обсъждат потенциален нов пакет от държавна помощ в края на юли, но не успяха да стигнат до съгласие, защото демократите настояваха да има  повече пари за харчене, а републиканците -  държавната  инжекция да е по-скромна. 

Без да взема страна, Пауъл заяви, че "възстановяването ще е по-силно и по-бързо, ако паричната и фискалната политика продължат да работят рамо до рамо в подкрепа на националното стопанство докато  то  не е категорично извън опасност". Особено в условията на пореден ръст на заболелите от COVID-19, който възстановява заплахата за икономиката.  

Изненадващата отмяна на преговорите за фискални стимули увеличава вероятността от нови мерки на Федералния резерв и забавяне, но не и елиминиране на потенциална бъдеща фискална помощ, коментират стратези. Според някои от тях действията на Тръмп са в хармония с предизборната му стратегия да търси причини за обвинения и нападки срещу демократите за състоянието на американската икономика. Декларацията му доведе до промяна на нагласите и позициите на играчите от Уолстрийт, изградени на базата на нов пакет от правителствени стимули. И до сериозен спад на котировките на американските борсови индекси.  

За икономистите на RBC Capital Markets - Том Порсели и Джейкъб Убина - анулирането на преговорите за държавна помощ месец преди президентските избори е почти безсмислено, защото Тръмп едва ли би искал да се лиши от нова порция борсова подкрепа. Специалистите подозират, че това по-скоро е блъф, целящ да се постигне компромис в последната минута.  

Колапсът на преговорите "увеличава вероятността Федералният резерв да разшири програмата си за изкупуване на активи като премине към безлимитни покупки, зависещи от състоянието на стопанството с предпочитание към книжата с по-дълъг срок до падежа през декември", смята Сара Бианки от Evercore ISI. Тя добавя, че при сериозна загуба на потенциал през четвъртото тримесечие, когато фискалната подкрепа се изчерпа, американската централна банка може да увеличи размера на придобиваните активи от сегашните 120 млрд. долара на месец до 150 или 160 млрд. долара месечно.  

Хулиан Еманюел - главен стратег в областта на операциите с акции и с финансови деривативи на брокера BTIG - очаква подновяване на преговорите при пробив на нивото от 3271 пункта на S&P 500 в краткосрочен план. Щатският борсов индекс приключи търговската си сесия на 6 октомври малко под 3350 точки. Ден по-късно той възстанови част от загубите и в следобедната търговия на 7 октомври се котираше за грубо 3361 пункта.  

Валутният стратег Робърт Фулъм коментира за агенция "Блумбърг", че положителната корелация на щатския долар с американските акции може да се пропука през четвъртото тримесечие заради по-ниското му приложение в сделките carry-trade и заради потенциалните нови стимули.

Данните от последните десет години показват, че доларовият индекс на "Блумбърг" е нараствал средно с около 1.7% през всяко четвърто тримесечие, а S&P 500 - с 1.9 процента. 2020-а обаче е коренно различна и заради пандемията и заради изборите за президент. Стимулите вероятно ще повишат икономическия оптимизъм и ще потиснат търсенето на спасителни убежища, каквото е американският долар. Сделките carry-trade, при които търговците теглят заеми във валути с по-ниски кредитни разходи и влагат средствата в щатски долари, са обезсмислени от щедрата парична политика на Федералния резерв, която натиска надолу доходността на американските облигации. Ако инфлацията се увеличи заради паричната стратегия на щатските централни банкери, зелените пари със сигурност ще се обезценят заради спада на реалната доходност на американските ДЦК, а акциите по-скоро ще поскъпнат.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във