Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЩАТСКИЯТ ДОЛАР Е НЕПОКЛАТИМ НА ВЪРХА

Продължаващата неизвестност около името на новия президент на САЩ не попречи на долара да поскъпне към всичките си основни конкуренти. Доброто представяне на щатската валута не бе помрачено дори от рекордния търговски дефицит на САЩ, който през септември достигна 34.26 млрд. щ. долара. Уолстрийт обаче очевидно е на по-различно мнение, защото на 22 ноември - за първи път от 20 октомври 1999 г. насам - индексът на високотехнологичните компании NASDAQ приключи борсовата си сесия под 2800 точки. В момента той е с около 30% по-евтин в сравнение с началото на годината и е с 45% под върховите си стойности от март. Борсови експерти свързват този срив с растящото безпокойство за оперативните приходи на фирмите от сектора на високите технологии и с политическата несигурност в САЩ, които карат инвеститорите да се въздържат от покупки в най-благоприятните дни на годината. Индексът на старите компании DJIA също поевтиня, макар и по-умерено от NASDAQ. Техническите анализатори очакват доларът да остане силен в краткосрочен план, особено към японската йена. В случай че Ал Гор успее да се пребори за президентското кресло, това ще бъде от полза за еврото и леко ще смекчи натиска на зелените пари върху единната европейска валута. Просто защото пазарите смятат, че администрацията на Гор ще бъде по-сговорчива от тази на Буш-младши, ако се наложи САЩ да участват в бъдещи координирани интервенции в подкрепа на линеещото евро.


Това, което удиви най-силно валутните анализатори при поредния срив на еврото под 84 цента, бе абсолютната му неспособност да се възползва от уморителния изборен маратон в Щатите и от обезпокоителните сигнали, изпращани от фондовите пазари на страната. Поевтиняването на единната европейска валута до голяма степен се дължи на неубедителните икономически показатели на страните от еврозоната. В Германия индексът на доверието на бизнеса в икономиката на Западна Германия IFO през октомври е намалял до 97.2 срещу 98 точки през септември. Това е най-ниската стойност на показателя от началото на годината насам и поражда сериозни опасения, че най-мощната икономика на Евроленд забавя растежа си. Вероятно до същите заключения са достигнали и в Европейския съюз. Песимистите очакват високи цени на петрола, които ще потискат потреблението. Прогнозната годишна инфлация на Евроленд през 2000 г. пък е 2.2 процента.


Междувременно президентът на Европейската централна банка Вим Дуйзенберг се отчете пред Комисията по икономическа и парична политика на Европейския парламент в Брюксел. Коментирайки интервенциите, той подчерта, че целта на ЕЦБ е била да внуши на пазарите, че съществува двупосочен риск, а не да постигне определено обменно ниво на еврото към долара и йената. Той не коментира дали намесата е била ефективна, или не - просто защото резултатът от подобни акции не се проявява веднага. Но валутни анализатори изтъкват, че интервенциите определено са изпълнили задачата си, защо единствено страхът от нови акции на ЕЦБ предпазва еврото от по-драстичен срив.


В Япония кабинетът на Йоширо Мори оцеля след поискания вот на недоверие, като 237 парламентаристи гласуваха за Мори и 194 - против него. Но този резултат се отрази по-скоро отрицателно върху йената и борсовия индекс NIKKEI, защото политическата обстановка в страната остава несигурна. След гласуването финансовият министър на страната Кийчи Миядзава заяви, че няма да участва в някакъв ремонтиран кабинет на Мори. Но това почти не повлия на поведението на валутните пазари. По мнение на технически анализатори до края на годината щатският долар ще се търгува в диапазона 107-112 йени.


У нас междубанковата валутна търговия беше доста активна. Среднодневните изтъргувани обеми бяха в размер на 165 млн. г. марки при 41-процентно участие на щатския долар.


Facebook logo
Бъдете с нас и във