Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Щатският борсов балон ще е най-големият в историята

За Андрю Парлин - основател и главен инвестиционен директор на инвестиционната консултантска фирма "Уошингтън Пийк" - случващото се на фондовите борси е дежавю. Защото, точно както в края на 80-те години на миналия век бомбастичните истории за растеж на пазара на недвижими имоти надуха ценови балони в Япония, така в наши дни те гастролират на фондовите борси. 

Този път най-горещите сектори в Америка са технологиите: цените на акциите на фирми с реално или предполагаемо участие в облка, цифровите разплащания, електрическите коли, храните с  растителен призход и всичко, свързано с "неприсъствената" икономика, са скочили до небесата, коментира Парлин за "Файненшъл таймс".  

Балоните се оформят около индивидуални акции и сектори, и точно както концентричните окръжности на излишъка се разширяват, така все повече фирмена книжа се инфектират. А връзката между фундаменталния анализ и котировките на акциите се къса.  

По данни на агенция "Блумбърг" днес  530 (или 6.2%) от регистрираните на борсата обикновени акции на 8513 американски фирми се търгуват на цени, надхвърлящи десет пъти оперативните им постъпления - изключително рядко и опасно явление. През март този дял е бил 3.8 процента.

Единствено по време на пика на технологичния бум през 2000-а 6.6% от книжата на регистрираните на борсите фирми са се търгували на цени, надхвърлящи десет пъти оперативните приходи. По онова време сред тях са попаднали три от десетте американски компании с най-висока пазарна капитализация: "Сиско", "Интел" и "Оракъл". Днес броят им е четири: "Майкрософт", "Фейсбук", "Тесла" и "Виза".

Големият проблем е, че съотношението на пазарната оценка на акциите към оперативните постъпления на фирмите не може да се задържи толкова високо в стратосферата за дълъг период от време. И по правило то не се понижава плавно, а чрез зрелищно и шокиращо спукване на ценовия балон.  

В мемоарите си от 2007-а бившият председател на Федералния резерв Алън Грийнспан пише, че "Америка се е превърнала в нация на акционери", визирайки края на 1996-а. Той отбелязва, че общата пазарна оценка на вложенията в щатски акции е скочила от 60% от БВП през 1990-а до 120% от БВП през 1996-а - "съотношение, надхвърлено единствено от Япония в разгара на имотния балон от 80-е години на миналия век" (по сметки на Световната банка, то е достигнало 140% от БВП през 1989-а). 

За учудване на Грийнспан, американците са настигнали японците по този показател още през 2000 година. А днес съотношението на общата пазарна капитализация на американските компании към БВП е на косъм от 200 процента. Само членовете на S&P 500 се оценяват на общо около 30 трлн. щ. долара или 150% от БВП.   

Кога ще приключи тази лудост е трудно да се каже. Но като се има предвид щедрата парична политика на Федералния резерв, балонът определено ще е най-големият в американската борсова история. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във