Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЩАТСКАТА ВАЛУТА ДОМИНИРАШЕ В ИГРАТА

Щатският долар регистрира една изключително силна седмица в своя полза, почти достигайки тримесечни максимуми спрямо еврото (1.2456) и японската йена (117.88). Тласък му даде ескалиращият конфликт в Близкия изток. Инвеститорите се насочиха към покупки на традиционно сигурни и високоликвидни доларови активи като златото, което отбеляза двумесечен максимум (до 674 щ. долара за тройунция) и петролът от сорт брент, който пък достигна максимум от 78.40 щ. долара. Безспорен фаворит на валутните пазари обаче си остана щатският долар, който отново бе възприет от пазара като валута убежище.
Икономическият календар за Америка бе разнообразен. Седмицата стартира с публикуването на данните за индустриалното производство за юни, което отбеляза нарастване от +0.8% при очаквания за +0.4% и ревизия на данните за май нагоре - от -0.1% на +0.1 процента. Изненадващо силните данни за PPI (индекс на производствените цени), който е един от измерителите на инфлацията, засилиха очакванията сред пазарните участници, че е възможно Федералният резерв отново да покачи лихвите на следващото си редовно заседание на 8 август. Индексът се покачи през юни с 0.5% при прогноза за 0.3% и 0.2% за май, а чистият индекс (без хранителните стоки и енергоносителите) нарасна само с 0.2% в рамките на очакваното и 0.3% за май. Щатската валута продължи стремглаво да поскъпва, след като бяха публикувани много по-добри от очакваното данни за входящите капиталови потоци в Америка през май, които бяха в размер на 69.6 млрд. долара срещу 51.1 млрд. за април и при прогнозирани 60 млрд. долара. Това подкрепи долара, тъй като размерът им е напълно достатъчен, за да се финансира търговският дефицит за същия месец в размер на 63.8 млрд. долара. Нарастване има и в покупките на американски правителствени дългови книжа 3.4 млрд. щ. долара през април до 13.2 млрд. щ. долара. Зелените пари бяха подкрепени и от неочаквано по-добрите данни за CPI индекса (индекс на потребителските цени) за юни то и в т.нар. чист компонент (core индекс). Ръстът е +0.3% м/м (на месечна база) при очаквания за +0.2% м/м. Нарастване беше отчетено и на годишна база за второто тримесечие - до 3.6% срещу 2.8% за първото. Изненадващо лоши бяха юлските данни за пазара на жилища, където беше отчетен спад от -5.3% до 1.85 млн. при 6.6% от 1.953 млн. за май. Очакваният с изключителен интерес доклад на президента на ФЕД Бен Бърнанки пред Сенатската банкова комисия, посветен на монетарната политика на ФЕД за първото полугодие, оказа драматично негативен ефект върху пазарите и щатския долар се срина за кратко срещу еврото до 1.2618. Това движение бе продиктувано от изказването на Бернанке, че чистата инфлация е много вероятно да отслабне през следващото тримесечие, охлаждайки по този начин очакванията на пазара за ново покачване на щатските лихви през август. Според него забавянето на темповете на растеж на щатската икономика ще послужи като регулатор или като естествен ограничител на инфлацията.
Колкото до Еврозоната - поскъпващите енергийни носители продължават да задържат инфлацията над определеното от ЕЦБ комфортно ниво на инфлация от 2% - на ниво от 2.5 процента. Доказателство за това бяха данните за инфлацията от еврозоната за юни. Т.нар. хармонизиран индекс на потребителските цени регистрира увеличение от +2.5% на годишна база и +0.1% на месечна (изключвайки енергията и храните). Значително се покачи и индустриалното производство (по данни на Евростат) с +1.6% през май (при -0.6% отчетено за предходния) и 4.9% на годишна база (при 1.9% за месец май). Годишният ръст на показателя е най-високият от януари 2001-ва, когато е достигнал 5.3 процента. Сигналите за покачване на инфлацията наред със засилването на индустриалното производство правят много вероятно покачването на лихвите от страна на ЕЦБ в бъдеще, като анализаторите очакват основната лихва в Еврозоната да достигне нива от 3.75% в края на годината. Доверието в единната валута допълнително беше накърнено от по-слабия юлски ZEW индекс (индекс на Институтa за икономически изследвания ZEW, изследващ икономическото доверие към най-голямата европейска икономика - германската, основаващ се на изследвания и проучвания сред 293 анализатори и институционални инвеститори). В компонента си икономически очаквания индексът отбелязва за шести пореден месец спад до 15.1 пункта при 37.8 пункта за юни и очаквания за 35, докато при компонента текущи условия отбелязва покачване от 23.3 пункта при 11.9 за юни и очаквания за 14 пункта. Пазарите игнорираха и индекса на производствените цени за Германия, който показа леко нарастване с 0.3% през юни от 0.1 през май и консенсус за 0.2 процента.
Седмицата бе бурна и за английската лира, която достигна най-ниското си ниво от две седмици насам спрямо долара от 1.8177, въпреки силните данни за пазара на жилища, които явно не провокират бъдещо покачване на лихвите от стабилното 4.5% ниво. Повечето анализатори прогнозират смесени икономически данни, поради което изненади относно промяна в лихвената политика скоро не се очакват. Публикуването на CPI индекса (индекс на потребителските цени) показа нарастване с 2.5% на годишна база, най-високото ниво от септември 2005 при прогноза за 2.3 процента. Пазарът не обърна особено внимание на доклада от последното заседание на Комитета по парична политика (MPC) на Централната банка на Англия на 5-6 юли, който показа абсолютното единодушие по отношение на изменение на основната лихва от 4.50 процента. Изказванията на Бърнанки дадоха тласък на английската лира и тя възстанови атрактивността си до нива 1.8472 спрямо долара.
В Страната на изгряващото слънце интересно събитие през изминалата седмица бе, че Централната банка на Япония вдигна лихвите с 0.25%, с което приключи шестгодишният цикъл на нулеви лихви, но на пресконференцията след това очакванията на инвеститорите за ново покачване на същите в близките три, четири и пет месеца бяха бързо охладени. Информацията доведе до масирани продажби на йената до 117.59. Спадът на японската валута бе подпомогнат и от по-високата доходност, която носят конкурентните валути, като щатският долар и еврото, което именно кара инвеститорите да предпочетат тези активи пред йената.

Facebook logo
Бъдете с нас и във