Банкеръ Daily

Пари и пазари

Широката общественост не вярва на цифровите пари

Мнозинството жители на планетата не са убедени, че големите технологични компании трябва да емитират цифрови пари, сочи проучване на Форума на официалните монетарни и финансови институции (OMFIF) - независима група за проучвания и консултации и за обмяна на конфиденциални мнения между официалните институции и частния сектор в областта на централните банки, икономическата политика и публичните инвестиции. Анкетата е проведена в 13 държави (страните от Г-7 плюс Китай, Индия, Бразилия, Русия, Южна Африка и Малайзия) и разкрива "поразително ниски" равнища на доверие в технологичните групи във всички развити стопанства. Най-висок е скептицизмът в Германия, Франция и Великобритания. Хората в развиващите се икономики не са чак толкова враждебни, но мнозинството участници в допитването не гласуват доверие на дигиталните пари, емитирани от най-едрите играчи в сферата на социалните медии и на Интернет пространството. Заключенията на Форума са пореден удар върху замиращия проект Libra на "Фейсбук". 

Най-високо е доверието в цифровите валути, които биха пуснали централните банки. Те са полуили подкрепата на 51% от анкетираните, а 38% не им вярват. С по 50% доверие и 40% недоверие се ползват фирмите за разплащателни услуги и търговските банки. На компаниите за кредитни карти вярват 40% от анкетираните, а 48% не биха се доверили на цифровите им пари. На технологичните групи вярват едва 38% от участниците в допитването, а 48% е недоверието към тях. 

Тези резултати със сигурност ще стимулират международните усилия за създаването на публична алтернатива на частните инициативи като Libra на "Фейсбук". Те обаче разкриват и дълбоки различия в нагласите по темата между отделните държави, възрасти, обществено и икономическо положение - все фактори, които са огромно предизвикателство пред централните банки да спечелят широка подкрепа за експерименти с цифрови валути. 

Най-отворени към идеята за дигитална парична единица, емитирана от централната им банка, са индийците, следвани от жителите на Малайзия и Южна Африка. Доверието на анкетираните от развиващите се стопанства във виртуалните валути на централните им банки е средно 50% срещу 38% недоверие. Сред развитите държави най-гореща е подкрепата на японците, англичаните и канадците. Докато французи, германци и италианци вярват по-малко на централните си банки, а американците имат най-ниско доверие в евентуална цифрова валута, емитирана от Федералния резерв. 

В социален разрез анкетираните домакинства с ниски доходи и ниско образование са по-недоверчиви към която и да било финансова институция - централна или търговска банка или компания за кредитни карти и разплащателни услуги. Същите групи хора, както и по-възрастните не биха се доверили изобщо на виртуалните пари, независимо от емитента им. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във