Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Шеврон" купува "Андарко"

Щатският петролен гигант "Шеврон" се е съгласил да купи по-дребния си съперник "Андарко петролиъм" в сделка, оценявана на 33 млрд. щ. долара, информира агенция "Блумбърг". Тя е най-едрата за сектора откакто "Шел" придоби "Би Джи груп" за 47 млрд. пунда през 2015-а. Транзакцията ще ожесточи битката на купувача с "Ексън мобайл" за челното място сред американските енергийни компании. "Шеврон" ще получи всичките акции на придобивката си по 65 щ. долара всяка или с надбавка от 39% спрямо цената на акциите на "Андарко" при приключване на борсовата търговия на 11 април.

Със сделката, която ще се осъществи с комбинация от кеш и размяна на акции, "Шеврон" планира да удари с един куршум два заека - да добави площи и продукция в модния за сектора "Пермски басейн" в Западен Тексас и да разшири потенциала си в бизнеса с втечнен газ във време когато битката срещу климатичните промени правят синьото гориво предпочитан източник на енергия. "Андарко" отдавна е спряган за мишена на поглъщане от най-големите петролни компании в света, защото предлага набор от активи, включително един от най-мащабните в света проекти за добив на втечнен газ в Мозамбик. Транзакцията ще нареди "Шеврон" рамо до рамо с нефтеното и газово производство на "Ексън" и "Роял Дъч Шел", които доминираха "Голямата енергийна четворка" през последното десетилетие. По сметки на "Шеврон", от гледна точка на кешовите приходи комбинация с "Андарко" през миналата година е щяла да донесе общо 36.5 млрд. щ. долара срещу 36 млрд. долара на "Ексън".

Акционерите на "Андарко" ще получат за всяка своя акция по 0.3869 акции на "Шеврон" плюс 16.25 щ. долара в брой. Това означава, че "Шеврон" ще емитира 200 млн. акции и ще плати 8 млрд. щ. долара. Купувачът ще поеме и чисти задължения на придобивката си за около 15 млрд. щ. долара, което оценява "Андарко" на 50 млрд. щ. долара. Обединената компания ще продаде активи за 15-20 млрд. щ. долара от 2020-а до 2022-а, за да намали дълга си и да насочи пари към инвеститорите.

"Шеврон" очаква, че сделката ще започне да се отплаща с допълнителен поток от кешови приходи и с увеличение на доходността на акциите година след цялостното оформяне на транзакцията при цена от 60 щ. долара за барел суров петрол сорт "Брент". Операцията трябва да приключи през второто полугодие на 2019-а след като бъде одобрена от акционерите на "Андарко" и от регулаторите. В момента петролните контракти сорт "Брент" с доставка през юни 2019-а се котират по 71.60 щ. долара за барел.

"Креди Сюис груп" е финансов съветник на "Шеврон", а "Пол, Вайс, Рифкин, Уортън енд Гарисън" - правен консултант. "Евъркор" и "Голдмън Сакс груп" съветват "Андарко с помощта на правните кантори "Уочтел", Липтън, Роузън енд Катц" и "Винсън енд Елкинс".

Facebook logo
Бъдете с нас и във