Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ШЕРИФ ГРИЙНСПЪН ДЕБЮТИРА ПРЕД НОВАТА АДМИНИСТРАЦИЯ

Шефът на Федералния резерв Алън Грийнспън произнесе първата си официална реч, откакто САЩ е под управлението на новия президент. Банкерът говори пред Бюджетната комисия на Сената на 25 януари.
Той се въздържа от коментари по паричната политика на централната банка или по размера на евентуалното ново понижение на основните лихви на щатския долар. Но подчерта, че намира за наложително намалението на данъците през следващите няколко години. Това ще предпази правителството от акумулиране на частни финансови активи, което неминуемо би настъпило в резултат на набъбващия бюджетен излишък на страната и би разстроило капиталовите пазари. Същевременно, предвид възходящата ревизия на очаквания бюджетен излишък през идните години, ще останат достатъчно средства и за намаление на правителствения дълг. Грийнспън заяви, че продължилото и през второто полугодие на 2000 г. здравословно повишение на производителността на труда, въпреки намаляващото потребление, е важен тест за необратимата положителна промяна на ръста на единица продукт. Но каза също, че забавянето на икономиката е драматично, растежът е близък до нула, а инфлационният натиск е овладян.
След няколко дни ще станат известни новите лихви на САЩ. Асоциацията на американските банкери прогнозира, че до края на септември лихвеният процент по федералните фондове ще намалее на 5.25 от съществуващите 6 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във