Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ШЕРАТОН ОТНОВО ЩЕ ЗАХРАНВА РИБИТЕ

Гвоздей на изминалата борсова седмица пак се оказаха книжата на Солвей-Соди. След като от началото на февруари котировките им бяха спаднали твърдо под 5 лв., само за два дни те подскочиха до 6.62 лева. Причината бяха анонсите продава, които от понеделник изчезнаха за броени минути. Оттогава насам сделките с книжата на девненския завод за производство на калцинирана сода бяха съвсем спорадични. Играчите очакват по-нататъшно поскъпване на цените на дружеството. Основания за това им дават прогнозите за нова намеса на пазара на мажоритарния собственик на комбината Солвей Шишеджам холдинг.
С над 11% се покачиха акциите на столичния хотел Шератон. За средата на март е насрочено годишното общо събрание на компанията, чийто мажоритарен собственик е корейската групировка Деу. Инвестиралите в книжа на хотела отсега се облизват доволно от мисълта за дивидентите, които сигурно ще бъдат раздавани. Миналата година акционерите на дружеството гласуваха за разпределиха по над 10 лв. на книга. Шефовете на Шератон все още не са обявили официално финансовите резултати за 2000 година. Това вероятно ще стане следващата седмица. Тогава се очаква котировките на столичния хотел да подскочат поне с 15 процента. През последните дни се сключи сделка на цена от 40.23 лева. В четвъртък на обяд обаче инвеститори търсеха книжата на хотела по 46.26 лв., а предлагане нямаше. Наблюдателите на пазара смятат, че точно преди общото събрание едва ли ще се намерят акционери, които биха продали собствеността си.
След като преди две седмици на блоковия сегмент бяха прехвърлени около 6% от капитала на курорта Албена, сега бяха изтъргувани нови над 3 процента. Най-вероятно става въпрос за сделки между чуждестранни инвеститори, смятат участниците на пазара. Цените, на които бяха регистрирани транзакциите, са близки до пазарните. На свободния сегмент книжата на Албена сменяха притежателите си срещу 6.70 лв. за бройка. Оборотът по позицията бе цели 1255 акции. Това е два пъти повече в сравнение с предишния период, и пет пъти над оборота отпреди две седмици.
Противно на песимистичните очаквания на повечето брокери котировките на ЛУКойл Нефтохим запазиха позициите си. Работниците в петролната рафинерия заплатиха за получените от тях преференциални книжа чисто между 6 и 7 лв. за една, в зависимост от колебаещите се в последно време цени на компенсаторните инструменти. Прогнозите бяха, че излизането на тези акции на пазара или поне очакванията за това ще свали котировките им. Те обаче не се оправдаха. Инвестиралите в книжа на ЛУКойл Нефтохим бяха приятно изненадани от цената от 7 лв. за бройка, до която те достигнаха.
След дълго затишие отново бяха сключени сделки с акциите на фармацевтичното предприятие Медика - гр. Сандански. Цената на книжата му спадна почти с лев - до 12.10 лева. Мажоритарен собственик на предприятието е Доверие обединен холдинг, а другият известен акционер е Постприватизационният фонд (консорциум между Европейската банка за възстановяване и развитие и Европа кепитъл мениджмънт).
За първи път след началото на процедурата по увеличението на капитала на Софарма бе регистрирано прехвърляне на нейни акции. Цената от 2.75 лв. за бройка е доста близка до прогнозираните от експерти около 3 лева. Интересът към позицията обаче все още е подчертано слаб. В четвъртък не остана нито един висящ анонс за продажба на книжа от дружеството. Купувачите на акции на Софарма пък даваха не повече от 2 лв. за дялове без право на участие в увеличението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във