Банкеръ Daily

Пари и пазари

Шефът на Beiersdorf е с най-голяма заплата в Германия

Щефан Хайденрайх

Мениджърските заплати са сладка тема за всеки журналист и за четящата публика. В Германия работят някои от най-големите компании, познати в целия свят. Годишна класация подрежда Топ 10 на най-работливите сред техните мениджъри. Естествено това са данни само за възнагражденията в компании, търгувани на фондовата борса, тъй като те са задължени да показват и такава информация.

Любопитен факт е и това, че повечето от тези фирми имат свои дъщерни дружества или представителства в България, т.е. и ние имаме някакъв принос в растежа им.

Компанията за производство на козметика Beiersdorf, позната у нас с марката Nivea, плаща на Щефан Хайденрайх по 23.45 млн. евро - най-високото мениджърско възнаграждение през 2018 година. "Нивеа" (Nivea) e най-голямата в света търговска марка продукти за грижа за тялото и лицето. Принадлежи на компанията Beiersdorf от Хамбург, създадена през 1882 година. "Нивеа" се продава в над 150 държави. Първият документ, който доказва присъствието на марката Nivea на българския пазар, е от 1914 година. Малко по-рано, в годините между от 1890-1900 г., компанията е използвала пощенски картички, с които клиенти от България са поръчвали стока директно от централата на Байерсдорф в Хамбург.

От октомври 2001 г. Beiersdorf ("Байерсдорф") - Виена, стъпи директно на българския пазар, като създаде дъщерното дружество "Байерсдорф България" ЕООД. Решението е следствие от увеличената маркетинговата дейност, която заедно с международното и националното ноу-хау води към ново пазарно развитие у нас. Директното присъствие се е наложило и от постоянно засилващата се конкуренция. От 1994 г. компанията присъстваше в страната чрез ексклузивен представител.

Далеч зад шефа на "Нивеа" е Оливер Бете, който е взел за своята работа като главен изпълнителен директор на застрахователния гигант Allianz, едва 10.33 млн. евро. "Алианц България холдинг" е първата финансова група у нас, която предлага комплексно застрахователно и финансово обслужване на своите клиенти в пет сектора: общо застраховане, животозастраховане, пенсионно осигуряване, банкови услуги и лизинг. Компаниите от групата на "Алианц България" са: ЗАД "Алианц България" - общо застраховане, ЗАД "Алианц България Живот" - животозастраховане, ЗАД "Енерегия" - застраховане на енергийния сектор, ПОД "Алианц България" - допълнително задължително и допълнително доброволно пенсионно осигуряване, "Алианц Банк България" - пълно банково обслужване, и "Алианц Лизинг България" - лизинговане на автомобили, машини и оборудване. Днес, повече от  1 169 090 уникални индивидуални клиенти и над 42 299 бизнес клиенти ни се доверяват и ползват финансовите услуги на "Алианц България". Изпълнителен директор и председател на съвета на директорите е Димитър Желев.

Шефът на SAP - Бил Макдермът, който досега беше №1 в класацията, е паднал до трето място през миналата година със заработените 9.97 млн. евро. От август миналата година Радомир Миланов е управляващ директор на "SAP България". Той пое поста от Румяна Тренчева, която зае нова ръководна позиция в региона и ще управлява търговските дейности на SAP в България, включително продажбите на лицензи и услуги, връзките с партньори и обслужването на клиенти. SAP работи с над 320 000 клиенти в над 190 страни, повече от 80 000 служители от 150 различни националности, и има над 43-годишна история. Като лидер на пазара на бизнес софтуер, SAP е в центъра на съвременната технологична революция.
SAP Labs са центровете за разработка на софтуер на SAP, където се развиват множеството продукти и решения на компанията. Развойните центрове са разположени във високотехнологични клъстери в целия свят и отразяват културата на иновации и разнообразие в SAP. Като един от 18 SAP Labs в 15 страни по света, SAP Labs България е ключово и стратегическо подразделения на SAP SE. SAP Labs България е създаден през 2000 г. и е един от лидерите в прилагането на Lean философия и гъвкави (agile) методологии при създаването на софтуер в България.

Джо Кесер  от Siemens е получил 9.958 млн. евро. Siemens има над 43 000 служители в 44 държави, които се занимават с изследвания и нови разработки (R&D). "Siemens България" е водещ доставчик  на иновативни продукти, технологии и решения в сферата на индустрията, енергетиката, транспорта, здравеопазването и инфраструктурата. Бизнес интересите са насочени към областите на електрификацията, автоматизацията и цифровизацията. Компанията има над 500 служители в страната. Близо 250 души в региона на град Правец, където през 2005-а бе открита фабрика за измервателна апаратура за продукти високо напрежение. В България са локализирани два компетентни центъра, които работят по проекти на компанията по цял свят. Български специалисти подпомагат проекти на Siemens в областта на енергийния инженеринг в Европа и Азия. Другият съществен принос на местния ноу-хау и експертиза към бизнеса на Siemens е дейността на Центъра за иновации всградните технологии. Siemens е представена в България от края на 19-ти век. В началото на 1991 г. Siemens възстановява традицията да присъства директно в страната и създава собствен oфис в София, в който са представени основните направления на дружеството. През октомври 1998 г. е регистрирана и пълнофункционална дъщерна фирма на концерна Siemens в България - "Сименс" ЕООД.

Генералният изпълнителен директор на Heidelberg Cement - д-р Бернд Шайфеле, се е подписал срещу 9.431млн. евро. За повече от 145 години от основаването си през 1873 г., "ХайделбергЦимент Груп" се превръща от местен производител на цимент, с един завод в Хайделберг, в една от световните водещи компании, произвеждаща строителни материали. Тя е един от най-големите интегрирани производители на строителни материали в света с водещи пазарни позиции - първи в света по производство на инертни материали, втори в производството на цимент и трети в производството на готови бетонови смеси. В компанията работят около 63 000 души в повече от 3000 локации в над 60 страни. У нас компанията има четири завода. "Хайделберг Бетон" - Варна е най-новата марка на "ХайделбергЦимент Груп" в България, коята предоставя на пазара висококачествени бетони. "Терминал Дамяница" е логистичен център, разположена в с. Дамяница, област Благоевград, за доставка на насипен и пакетиран цимент към Югозападна България и Македония. "Вулкан цимент" АД е смилателен център в Димитровград, област Хасково, който използва за своето производство клинкер, доставен от "Девня Цимент". "Девня Цимент" АД е най-големият производител на цимент в България, разположен в Девня, област Варна.

В сметката на д-р Дитер Цече, който управлява Daimler AG - един от водещите производители на автомобили в света, са влезли 8.264 млн. евро.

Д-р Франк Апел от Deutsche Post - националният пощенски оператор на Германия, е заработил 8.194 млн. евро.

Най-голямата фирма за производство на спортни стоки Adidas плаща на Каспер Рорстед по 8.164 млн. евро.

Собствениците на Fresenius Medical Care са оценили труда на Райз Пауел за компанията със 7.292млн. евро.

Последен по доходи в десетката е шефът на Merck - д-р Штефан Ошман, със 7.154 млн. евро. Българският клон на най-големият превозвач на контейнери в света.компанията - "Мерск България Лимитид" ЕООД - Варна извършва транспортни услуги - превози на контейнери.

Facebook logo
Бъдете с нас и във