Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Шанхай хвърли ръкавица на Лондонското Сити

Шанхайската международна енергийна борса (INE) започна да търгува едномесечни медни фючърси, деноминирани в китайски юани, на 19 ноември. Контрактите са за доставка на метала в складове в Китай и са първите продукти, свързани с промишлената мед, достъпни за задгранични инвеститори, подобно на китайските контракти за суров петрол, желязна руда и други суровини, пуснати през последните няколко години. 

По този начин Шанхай хвърли ръкавица на Лондонското Сити, което доминира търговията на метали. По оценка на анализатори, новите медни договори имат потенциал да се превърнат в глобалнен базов ценови индекс за суровината и ще помогнат на Пекин да увеличи влиянието си върху цените на пазара, който е жизнено важен за китайското стопанство. 

Доминиращият статус на Китай на купувач на индустриалния метал, използван за най-различни цели - от жилищни електрически инсталации до вятърни турбини, е ключов двигател за подема на пазара след масовите пандемични продажби. Медта скочи до най-високата си за последните две години цена от 7179 щ. долара за тон на Лондонската метална борса (LME) на 16 ноември заради силното търсене - поредното доказателство за възстановяването на втората по големина световна икономика от шока на заразата. Ден по-късно (на 17 ноември) металът приключи борсовата си търговия на 7092.8 долара за тон. 

Китайските парични стратези полагат усилия да ограничат негативното влияние на низходящите пазарни обрати в глобален план.

Шанхайската борса пусна преди две години първите си международни контракти за суров петрол и по този начин осъществи отколешната амбиция на регулаторите "да засилват постепенно китайското влияние върху цените на международните пазари".

Петролното тържище премина през първия си стрес тест през април, когато ценовата война и коронавирусът свалиха цените на американския суров петрол от сорт WTI под нулата за първи път в историята. Китайските контракти обаче запазиха котировката си в района на 30 долара за барел - премия, която доведе до наплив на доставки в Китай, защото търговците се възползваха от възможността да съхраняват черното злато чрез борсата. В рамките на седмица количествата петрол в хранилищата на Шанхайската борса се удвоиха.  

Медните контракти биха оказали още по-голямо влияние върху глобалните пазари, защото Китай е най-едрият потребител на индустриалния метал и купува над 50% от доставените количества. Някои експерти от сектора дори смятат, че Шанхайското тържище може да застраши ролята на LME като глобален център за определяне на медните котировки.

Китай и досега имаше медни контракти, регистрирани на Шанхайската борса за фючърси, но, за да ги използват, чужденците трябваше да създават локални компании. Докато договорите на INE ще позволят на задграничните играчи директен достъп и към цените им няма да се прибавя ДДС, което ще ги доближи до международните. Металът ще се натрупва в специални складове, които са извън територита на митниците, което го освобождава от вносни мита и такси. И тъй като Лондонската метална борса, която е собственост на Хонконгската Hong Kong Exchanges and Clearing, няма складове в континентален Китай, контрактите на INE ще станат привлекателната алтернатива. 

Колин Хамилтън - анализатор в BMO Capital Мarkets - смята, че тези договори имат "горям шанс за изключителен успех", като се има предвид, че над 70% от потреблението на мед е на територията на Азия. 

LME отказа да коментира бизнеса на други борси и увери, че приветства "всички инициативи, които биха увеличили търговските потоци и които ще осигурят повече арбитражни възможности за пазарните участници". 

Анализаторът на метали Ричард Фу пък смята, че новите медни фючърси ще уласнят местните търговци да застраховат експозициите си в чуждестранна валута в собствената си парична единица и ще помогнат да Пекин да разшири използването на юана зад граница. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във